Gasztronómia

2009.03.01. 10:55

Turbóreggelik: fitten és egészségesen

Kinek van kedve, ideje, vagy energiája otthon reggelizni a nagy rohanásban?

BAMA

A szerencsésebbek elviszik magukkal a reggelit, és az autóban, esetleg az irodában majszolnak el egy szendvicset. Rosszabb esetben vesznek valamit a péknél menet közben – ez a valami zömmel csokis croissant vagy sajtos hasé névre hallgat. Egyik sem mondható egészséges megoldásnak, pedig nem mindegy, mivel és hogyan kezdjük a napot.

A kövérek nem reggeliznek

Ha táplálkozásról van szó, kifejezetten igaz, hogy mindannyian másfélék vagyunk. Van, aki a reggeli gondolatától is elborzad, és van, akinek felkelés után fél órán belül ennie kell, különben ájulásközeli állapotba kerül. Van, akinek fehérjére van szüksége a nap indulásakor, mások jobb, ha csak gyümölcsöt, zöldséget esznek első nekifutásra.

Egy valami viszont mindenkire igaz: a reggeli szükséges, és nagyon fontos része a napi táplálkozásnak. Ez indítja be a motorokat, sok létfontosságú funkciót, ami ahhoz kell, hogy megfelelően működjünk a nap során. Kell az idegrendszer működéséhez, a belső szerveknek, és az egész testünknek szüksége van rá. Nem véletlen, hogy a legtöbb nem-reggelizőt az elhízottak között találjuk. A reggelivel egyensúlyba hozhatóa vércukszint, megkímélhetjük magunkat a délelőtti cukros nassoktól és az ebédre jelentkező farkaséhségtől, így képesek leszünk odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre, és az étel minőségére is. Válogasson receptjeinkből, biztosan megtalálja a szervezetének és bioritmusának megfelelő reggelit!

Magos müzli

Keverjünk el kb. fél bögre zabpelyhet némi durvára vágott dióval, mandulával, napraforgómaggal, és szórjuk meg aszalt meggyel. Öntsük fel tejjel – zabtejjel vagy rizstejjel még egészségesebb -, és keverjünk bele egy kevés mézet vagy sztíviát. Hideg reggeleken meg is melegíthetjük, szórjuk meg fahéjjal és gyömbérrel.

Erő-turmix

Késésben van? Elő a turmixgépet, daraboljunk bele egy banánt, öntsük fel egy deci tejjel, egy kis doboz élőflórás natúr joghurttal, és adjunk hozzá egy mérőkanálnyi fehérjeport. Ha van kéznél, adhatunk hozzá egy maréknyi epret, málnát, vagy mirelit gyümölcsöt, édesítésnek használjunk mézet. Turmixoljuk össze, hajtsuk fel - és kész is.

Színes omlett

Ha tojás nélkül elképzelhetetlen egy nap, itt egy igazán emberes ötlet: zsírszegény, rostdús és nagyon finom. 3 tojást verjünk fel sóval és borssal, öntsük teflonba, majd óvatosan fordítsuk meg. Az egyik felét szórjuk meg kockára vágott paradicsommal, sárga húsú paprikával, halmozzunk rá egy kevés spenótot (mirelit parajkrém), majd hajtsuk rá a másik felét. Ha nem esik szét, fordíthatunk rajta még egyet óvatosan, és ha belefér, reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Gyümölcssaláta pirítóssal

A könnyű reggelik híveinek: kockázzunk fel idénygyümölcsöket, lehetőleg minél többféle színűt. A fagyasztott gyümölcsökben rengeteg a tápanyag, ha tart a mélyhűtőben pár doboz áfonyát, szedret, málnát, nem lesz gond a gyors reggeli. Kockázzunk mellé narancsot, almát, körtét, szőlőt, csurgassunk rá egy kevés mézet, és kész is a mennyei saláta. Teával és halványan vajazott teljes kiőrlésű pirítóssal kiváló reggeli.

Palacsinta reggelire?

Hát persze! A tésztát bekeverhetjük előző este, és ha a duci amerikai palacsintáknál maradunk, akkor elég fejenként kettőt sütni. A tésztába tegyünk jóval több tojást, mint a hagyományos recept esetén, és liszt helyett részben vagy egészen használhatunk fehérje-port vagy teljes kiőrlésű lisztet. Ne felejtsük ki a sütőport, ettől lesz olyan pufi. Magában is kiváló, de egy kevés vajjal vagy cukormentes lekvárral isteni.

Abszolút egészséges: zöldség-gyümölcs levek

Nem, nem a bolti. Ezt otthon kell csinálni, egy megfelelő gyümölcscentrifuga segítségével, ami nem csak a levet, hanem minden hasznosítható részt (tehát a rostokat is) átengedi a nedűbe. Ízlés szerint kísérletezhetünk különböző variációkkal, de minél több benne a zöld, annál egészségesebb lesz. Megbarátkozhatunk a zeller-répa-paradicsom lével, édesszájúaknak pedig a grapefruit-alma-répa összeállítást ajánljuk reggelre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva