Gasztronómia

2009.06.25. 16:56

A nagy grillparti

Végre itt a kerti partik időszaka. S miközben a gondosan előkészített finomságok a tűz fölött pirulnak, csak annyi dolgunk van, hogy egy itallal hátradőljünk...

BAMA

Persze, ennyire azért nem egyszerű a helyzet, hiszen a sütés megkezdése előtt van némi tennivaló. A jó grillételek titka a pácolás, amit lehetőség szerint már napokkal korábban elkezdhetünk. Minél tovább pácolódik ugyanis a hús, annál omlósabb lesz a végeredmény, arról nem is beszélve, hogy így jobban átveszi a fűszerek ízét is.

A pác alapja általában az olaj, ehhez adhatunk mustárt, borsot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, de kerülhet bele citrom, narancs is, sőt egy kevés alkohol sem árt. Egy főre átlagosan 20-25 dkg húsfogyasztást számítsunk, tekintve, hogy a nők kevesebbet, míg a férfiak gyakran többet esznek.

Mentás csirkemellfilé szalonnában grillezve

Hozzávalók:
2 egész csirkemell kifilézve, 5 evőkanál olaj, 1/2 citrom, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor menta, só, bors, 8 nagy levél saláta, 4 hosszú szelet füstölt szalonna, olaj

Elkészítés:
A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet és a mentát metéltre vágjuk. Az olajat a citromlével, a citromhéjjal, a fokhagymával, a zöldfűszerekkel, a sóval és a borssal összekeverjük. A csirkemellfilét enyhén kiklopfoljuk, és a fűszeres keverékkel bekenjük.
A sütés előtt a salátalaveleket megmossuk, szárazra itatjuk, a vastag ereit kivágjuk: a csirkeszeleteket először a salátalevélbe, majd a szalonnaszeletekbe burkoljuk, és nem túl forró grillen, gyakran forgatva kb.10-15 percig sütjük. Roston sült padlizsán és cukkini remekül illik hozzá.

Saslik háromféle húsból

Hozzávalók:
20 dkg borjúcomb, 20 dkg bélszín, 20 dkg kicsontozott sertéskaraj, 10 dkg szeletelt húsos szalonna, 1/2 teáskanál bors, 2 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál só

Elkészítés:
A húsokat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a feldarabolt szalonnával váltakozva nyársra húzzuk. A borsot durvára törjük, az olajjal összekeverjük, és kenőtollal alaposan bekenjük vele a húst, és egy éjszakát a hűtőben érleljük. A nyársakat a rostélyra helyezzük, és lassan forgatva megsütjük. Sütés után sózzuk, majd egészben sült krumplival, vegyes salátával és grillezett paradicsommal tálaljuk.

Grillezett bárányborda provence-i módon

Hozzávalók:
4 bárányborda, 1 közepes vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál aprított zsázsa, 1/4 teáskanál aprított kakukkfű, 1/4 teáskanál aprított majoránna, 1 evőkanál citromlé, bors

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát, az olajat, a friss fűszereket, a citromlevet és sót tálba tesszük, összekeverjük. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük, éles késsel több helyen bevágjuk, majd egy lapos edénybe fektetjük. Ráöntjük a pácot, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük.
A grillezés előtt a pádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a páclevet félretesszük. Grillrácsra tesszük, és a visszamaradt fűszeres olajjal többször megkenve készre sütjük. Fokhagymás zöldbabsaláta és bruschetta illik hozzá.

Karibi grill

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé (2 egész mell), 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 dl frissen csavart narancslé, 1 dl olaj, só, bors

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A citrom- és narancslevet összekeverjük a zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük. Ebbe a pácba fektetjük a hússzeleteket, és egy éjszakán át pácoljuk. Másnap lecsöpögtetjük, besózzuk, megkenjük olajjal. Faszénparázs fölött megsütjük. Sütés közben a páclével gyakran kenegetjük. Mazsolás rizzsel és fejes salátával tálaljuk.

Mézes-mustáros pácban érlelt hús 

Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj vagy -tarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 evőkanál méz, 3 evőkanál dijoni mustár, 4 evőkanál hagyományos mustár, 4 evőkanál worchester szósz, 4 evőkanál szójaszósz, őrölt bors, 1-2 babérlevél, fél dl olaj

Elkészítés:
A hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt egy tálban összekeverjük. A húst felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, hogy a rostjai lazuljanak, és könnyebben felvegyék a pácot, majd megkenjük a mézes páccal. Legalább 1 éjszakán át hűtőben lefedve érleljük, de a tökéletes ízhatáshoz érdemes 2 napot pácolni. Másnap grillen megsütjük, idénysalátával kínáljuk.

Ajánljuk még:

- Húsimádók diétája >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva