Gasztronómia

2009.06.06. 15:30

Az 3 legjobb recept cseresznyéből

A gyakran csak az „istenek eledeleként” emlegetett cseresznye ókori dicsfénye napjainkban sem halványult el: a piros, zamatos gyümölcs méltán nélkülözhetetlen alapanyaga – még ha csak néhány hét erejéig is – a nyár elejei ételeknek.

BAMA

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. Lehet, gyümölcssaláta alkotórésze, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompótot készíthetünk belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Igen finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesítheti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban is közismert desszert.

Boros cseresznyeleves citromhabos galuskával

Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só; a galuskához:  1 tojásfehérje, 2 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, tej a főzéshez; néhány citromlevél vagy menta a díszítéshez

Elkészítés:
A megmosott gyümölcs szárát távolítsuk el, majd magozzuk ki. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget tegyük 5 dl vízbe és forraljuk 5 percig. Ezután szűrjük le, és a levét öntsük vissza a fazékba. A lisztből és a tejszínből készítsünk csomómentes habarást. Tegyük a cseresznyét a fűszerezett lébe, öntsük hozzá a citrom kicsavart levét, és annyi cukorral ízesítsük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Forraljuk fel és főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá a tejszínes habarást és állandó kevergetés mellett újabb öt percig forraljuk, végül a bort is öntsük bele, és húzzuk le a tűzről.
Amíg a leves hűl, verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal és kiskanállal szaggassuk gyöngyöző, forrásban levő tejbe (vagy vízbe). A galuskákat 1 perc elteltével fordítsuk meg, főzzük újabb 1 percig és szedjük ki. Tálalásnál helyezzük a kihűlt levesre, majd citromfűvel vagy mentával díszítve kínáljuk.
Tipp: Tejszínt belekeverve krémesebb, lágyabb lesz az íze. Egyéb bogyós gyümölcsből is elkészíthetjük.

Sült hús cseresznyés vöröskáposztával

Hozzávalók:
4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés:
Vágjuk csíkokra az almát és a káposztát, keverjük össze és locsoljuk meg citromlével. A kockára vágott hagymát kevés olajon pároljuk meg és keverjük hozzá a káposztás almát. Adjuk hozzá a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át pároljuk takaréklángon. Az utolsó pár percben adjuk hozzá a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Közben süssük meg a besózott, borsozott sertésszeleteket. Főtt burgonyával és a cseresznyés káposztával tálaljuk.

Cseresznyés pite fahéjjal

Hozzávalók:
14 dkg liszt, fél csomag sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 4 evőkanál tej, 8,5 dkg vaj, 35 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva; a tetejére: 2,5 dkg finomliszt, negyed teáskanál őrölt fahéj, 2,5 dkg kristálycukor, 2,5 dkg vaj

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vajazzunk ki (vagy béleljük ki sütőpapírral) egy kb. 20 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát. Rakjuk a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, és keverjük össze. Alakítsunk mélyedést a közepébe, tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Alaposan dolgozzuk össze, hogy sűrű, sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény, és nem folyós. Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét.
Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele. A tetejéhez valókat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze a puha vajjal, hogy a morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd addig dolgozzunk vele, amíg borsó nagyságú darabokká nem áll össze. Ekkor egyenletesen szórjuk meg vele a cseresznye tetejét. Süssük 35-40 percig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a massza. Hagyjuk a tortaformában addig, amíg olyan hőmérsékletűre hűl, hogy meg tudjuk fogni. Vegyük ki a formából, hűtsük ki, és szitáljunk fahéjas porcukrot a tetejére.

Ajánljuk még:

- 5 könnyű, finom és koleszterinszegény recept

- 6 variáció mascarpónéra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva