Gasztronómia

2009.07.03. 11:11

A nagy grillparti 2. rész: hal és zöldség

Igaz, hogy a nyári kerti partik legfőbb sztárja a grillezett hús – de néha mással is próbálkozhatunk. A grillrácson sülhet a hús mellett köret is, illetve hús helyett néha hal. A siker garantált!

BAMA

Halat grillezni azért is hálás feladat, mert szinte pillanatok alatt megsül. Húsa rendkívül omlós, könnyen szét is eshet a rácson, ezért érdemes fóliába csomagolva sütni, esetleg felkockázva nyársra húzni, és úgy pirítani a faszén fölött.
Zöldségfélét önmagában is süthetünk, de pácolva, illetve fóliába csomagolva mindenféle fűszerrel, sajttal és baconnel megbolondítva hihetetlenül finom fogások varázsolhatók – gyakorlatilag néhány perc munkával!

Grillezett lazac

Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé, só, bors, 1 citrom, 1 evőkanál édesköménymag, olívaolaj,
a mártáshoz: 2 dl tejföl, 1 evőkanál dijon-i mustár, kevés olívaolaj, só
 
Elkészítés:
A lazacfilét megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk édesköménnyel, majd kevés olajat csepegtetünk rá, fél órát pihentetjük. Grillrácsra tesszük, és mindkét oldalát megsütjük. A mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat, és ezzel kínáljuk a grillezett halat.

Zsenge kukorica baconnel grillezve

Hozzávalók:
4 cső kukorica, 2 evőkanál mustár, 16 szelet bacon

Elkészítés:
A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük. Lecsöpögtetjük, kihűtjük. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a baconszeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén, de lehet elektromos is), folyamatosan forgatva szép pirosra sütjük. Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

Parázson sült camembert 

Hozzávalók:
1 kerek, egész camembert, kevés olívaolaj, provence-i fűszerkeverék, 3 gerezd fokhagyma

 
Elkészítés:
Alufóliából akkora darabot tépünk, amelybe bele tudjuk majd csomagolni a sajtot. Megkenjük olívaolajjal, majd ráhelyezzük a sajtot. A fokhagymát megtisztítjuk, hosszában pálcikákra vágjuk, majd ezeket beleszurkáljuk a sajtba. Megszórjuk a fűszerrel, becsomagoljuk, és parázsba téve 10 perc alatt megsütjük. Tálaláskor az asztal közepére tesszük, óvatosan kinyitjuk a fóliát, és kenyérfalatkákkal mártogatunk a fűszeres, olvadt sajtból.

Rokfortos padlizsán 

Hozzávalók:
4 kisebb padlizsán, 20 dkg rokfort, vaj, fokhagyma, bors

Elkészítés:
A rokfortot reszeljük le, majd adjunk hozzá kevés lágy vajat, borsot, sok zúzott fokhagymát. A padlizsánt hosszában vágjuk félbe, a húsát mélyen kockázzuk be, vigyázva, hogy a héja ne sérüljön. Töltsük meg a rokfortos krémmel, majd csomagoljuk alufóliába. Grillrácsra téve 20 perc alatt süssük meg.

Jakab-kagyló nyárson garnélával, gránátalmával és korianderrel

Hozzávalók:
20 dkg Jakab-kagyló, 20 dkg garnéla, 1 gránátalma, 1 csokor koriander, 1 friss chili, 1 zöld citrom

Elkészítés:
A garnéla hátán a páncélját megvágjuk, és az emésztő zsineget kihúzzuk. A nyársra felhúzzuk váltakozva a garnélákat és a Jakab-kagylót. A nyársakat meglocsoljuk olívaolajjal, zöld citrom levével, a felaprított chilivel, az apróra vágott koriander felével és a zöld citrom héjával. Sózzuk, borsozzuk. 2 órát, vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk.
A grillrácson megsütjük, hogy a garnéla páncélja szép vörös legyen, a kagyló pedig megpiruljon. Amikor megsültek a nyársak, félbevágunk egy gránátalmát, a tányér fölé tartjuk, és fakanál segítségével kiütögetjük belőle a magokat. A levét is a nyársakra locsoljuk, és megszórjuk a maradék koriander levelekkel. Köretként adhatunk hozzá bulgurt (tört búza), párolt rizst, sült burgonyát vagy friss zöldsalátát.

(A Szent Jakab-kagyló a kagylók királynője - nevezik még fésűkagylónak is. Ma már elég sok helyen beszerezhető. Ezzel a fajta kagylóval érdemes óvatosan bánni a sütésnél, nagyon rövid ideig kell csak sütni, épp mindkét oldalát egy picit, és már kész is.)

A nagy grillpart - 1. rész >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva