Gasztronómia

2009.07.11. 08:00

Hűsítő élvezet

Szívesen kényeztetné a forró, nyári estén magát és vendégeit édes, hűsítő édességgel? Használja ki a friss idénygyümölcsök szezonját, jól hűtse le őket. Jöhet némi fantázia és máris kész az igazi nyári, hűsítő élvezet.

nana.hu

A kánikulában senki nem kívánja a nehéz csokiönteteket, aszalt és magvas gyümölcsöket, nehéz tésztákat – inkább a hűtőajtót nyitogatja, és feltett lábbal pótolja a folyadékot. A nagy melegben az ember kicsit le is lassul, senkinek nincs sok kedve ilyenkor órákon át tésztát gyúrni, keleszteni és a forró sütő körül izzadni, hacsak nincs 15 fok alatt a hőmérséklet, vagy nem kimondottan szaunafüggő.

Hűtsd le magad!

Ha hideg, akkor fagyi? Igen, de nem kell feltétlenül – az egyébként nagyra becsült – házi készítésű fagyival előrukkolnod (ehhez sajnos kell egy jó minőségű fagyigép, és egy méretes mélyhűtő, amibe belefér a gép tartálya). Vannak nagyon jó minőségű bolti fagylaltok, jégkrémek, melyekkel megbolondíthatod a gyümölcspitét, vagy palacsintába is töltheted őket.
Használja ki a friss hazai hozzávalókat, a gurulós málnát, a hamvas barackot, a ropogós dinnyét és a vöröslő meggyet. Jöjjenek az igazi kánikulai édességek:

Dinnyegombócok kehelyben

Hozzávalók:
2 kisebb sárgadinnye, 1 kis (kb. 2 kg) görögdinnye, 1 dl illatos likőr (triple sec), 10 dkg kristálycukor, 5 dkg csokoládé, 4 mentabóbita

Előkészítés:
A sárgadinnyéket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, karalábévájóval kis gömböcskéket vájunk ki a húsából. A dinnyék szélét éles késsel hullámosra kiszabjuk, ezekben fogjuk tálalni a salátát. A görögdinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és a húsából szintén gömböcskéket vájunk ki. A kétféle dinnyegolyókat nagy tálba tesszük, leöntjük a likőrrel, óvatosan összeforgatjuk, és kb. egy órára betesszük a hűtőbe. Ezután a golyókat meghempergetjük a kristálycukorban, a dinnyekelyhekbe rakjuk, és csokoládét reszelünk rá, vagy készen kapható csokoládé babszemekkel díszítjük. A visszamaradt levet a dinnyékre szűrjük, mentalevéllel díszítve azonnal tálaljuk.

Gyümölcsös kefirtorta

Hozzávalók:
10 evőkanál kristálycukor, 5 pohár kefir, 2 csomag háztartási zselatin, 2,5 dl tej, 1 csomag tejszínhabpótló, friss gyümölcs (barack, eper, málna, cseresznye, meggy)

Elkészítés:
A kristálycukrot, a kefirt és a zselatint nagyon alaposan kézi habverővel összekeverjük. Kis lángon melegítjük (de ne forrjon!). Az ujjunkkal ellenőrizzük, ha ragad már, levesszük a tűzről. A tejet és a tejszínhabpótlót robotgéppel keményre verjük, majd fakanállal hozzákeverjük a még meleg kefires krémhez.
A gyümölcsöt a kapcsos forma aljára rakjuk úgy, hogy ne legyen rés közöttük. Ráöntjük a keveréket – nem baj, ha meleg. Lehűtjük, majd a hűtőbe tesszük. Akkor jó, ha megdermedt. Késsel vágjuk körbe, mielőtt a forma szélét leszedjük.

Fagyis palacsintatorta

Hozzávalók:
Palacsinta, fagylalt, a díszítéshez: olvasztott csokoládé, 3-4 eper szem

Elkészítés:
Fogunk 1 palacsintát, lapostányérra tesszük, beborítjuk fagylalttal, majd jöhet a következő réteg. Így folytatjuk, amíg az utolsó palacsintát a tetejére tesszük. Olvasztott étcsokival leöntjük, félbevágott eperszemekkel díszítjük, azonnal tálaljuk.

Frissítő málnás édesség

Hozzávalók
1 piskótatekercs, 1 csomag főzés nélkül elkészíthető vaníliás pudingpor, 25 dkg tehéntúró, 2 dl habtejszín, 2 dl tej, 25 dkg friss málna,1 csomag vaníliás cukor, 1/2 üveg málnazselé, ízlés szerint cukor + reszelt citromhéj, csipet só, csokoládépehely

Elkészítés:
Ha szükséges, a túrót krumplinyomón áttörjük (ha elég krémes, ezt a lépést kihagyhatjuk). A pudingport és a vaníliás cukrot összekeverjük a tej és tejszín elegyével, majd a túróhoz öntjük. Robotgéppel 3-4 percig magas fokozaton keverjük, amíg szép habos lesz. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és ha nem elég édes, kevés cukrot. Mindenképpen tegyünk bele egy csipet sót, mert jobban kihozza az ízeket.
A piskótatekercseket szétbontjuk, megkenjük a simára kevert málnazselével, majd rásimítjuk a túrókrém kétharmad részét. Egyenletesen rátesszük a málnát, majd lazán összetekerjük. A maradék krémmel bevonjuk be, a tetejére csokoládépehely teszünk, de díszíthetjük szép egyforma málnaszemekkel is. Fogyasztás előtt mindenképpen pihenjen egy-két órát a hűtőben.

Gyümölcsös lassi

Hozzávalók:
25 dkg natúr joghurt, 1,5 dl tej, 10 dkg gyümölcs (meggy, málna, eper, mangó), 5 teáskanál cukor

Elkészítés:
Vágjuk apró darabokra a megtisztított gyümölcsöt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval, és az egészet alaposan turmixoljuk össze. Öntsük magas pohárba, és a poharakat rakjuk néhány órára hűtőbe.

További finom receptek a nyárra:

Ördögi édességek >>>

Édesség az egészséges táplákozásban >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva