Gasztronómia

2009.07.18. 16:34

Világbajnok házi pudingok

Mi a gyors instant desszert? Hát a puding! – vágja rá szinte mindenki. Pedig ennél sokkal több. Olyan finom, gazdag krém, amit könnyűszerrel elkészíthet bárki és nem instant módon…

nana.hu

A pudingot már a középkorban is ismerték, ekkorra datálható az elnevezése is. A francia boudin szó utal arra, hogy a középkorban még bélbe zárva készítettek a mai véres hurkához igen hasonlatos, sós pudingokat. A XVII. század környékén már az édes tejsodók is a puding nevet kapták, ezeket magukban vagy süteményekbe töltve ették.
A puding persze nem európai találmány, ekkortájt már Ázsiában is jó néhány hasonló alapanyagokból és hasonló eljárással készített ételt ismertek. A 1840-es évek környékén kezdtek el pudingporokat előállítani, ennek legnagyobb piaca Amerika lett.

Hogyan készül?

Az édes, tej alapú pudingok esetében az alapot a tej és a cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozóanyagot. A házi pudingnak maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő anyagtól lesz olyan ellenállhatatlanul remegősen krémes a pudingunk.

Creme caramel

Hozzávalók:
20 dkg cukor, 8 dkg sötét melaszos cukor, darabka vanília, 5 dl házi tej (3,8%), 3 tojás, 2 tojássárgája

Elkészítése:
Tegyük a pici szuflétálakat egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra állítjuk és a tálkákat tepsistől a sütőbe tesszük. Egy edényben főzzük fel a cukrot kevés (5 cl), vízzel. Amikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapjuk a sütőből a tepsit (óvatosan, mert meleg), és öntsük a szuflétálakba a karamellt.
Ezután a tejet lassú tűzön a vaníliával együtt felfőzzük. Amíg lassanként felforrósodik, összekeverjük a tojásokat a melaszos cukorral, és forralunk egy nagy fazéknyi vizet. Amikor elkezd forrni a tej, lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a vaníliát, hozzáöntjük a tojásos cukrot, habverővel csomómentesen elkeverjük (semmi sem lehetetlen), és a szuflétálakban lévő karamellre csorgatjuk.
A közben felforrt vizet a tálaknak otthont adó tepsibe öntjük úgy, hogy a tálkákat a kétharmadukig lepje el. Ezután a tepsit a 160 fokos sütőbe toljuk, és egy órára ott is hagyjuk. Miután elkészült, hagyjuk a konyhapulton kihűlni, majd legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Bármikor, bármivel, bárhol fenséges.

Török sült tejberizs

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs, 2 bögre tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, cukor, 2 tojás sárgája, csipet só

Elkészítése:
A rizst feltesszük főni, és amikor már alkotóelemeire esett, felöntjük egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint maga a rizs). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésünknek megfelel. Hagyjuk egy picit hűlni, elkeverjük benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet. Piciny szuflétálakba szedjük, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetünk, és az egészet így toljuk be a beizzított sütőbe. Grillezésre kapcsolva addig sütjük, amíg kicsit megpirul a teteje. Amikor már szobahőmérsékletre hűlt, betesszük a hűtőbe, és egy-két óra múlva már fogyasztható is.

Vaníliapuding

Hozzávalók:
5 dl tej, 1 rúd vanília, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 7 dkg finomliszt, csipet só

<kep103683>Elkészítése:
A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk és néhány kanálnyit kimerünk belőle. Amikor már langyos, hozzáadjuk az öt tojássárgáját és a lisztet, majd alaposan elkavarjuk. Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert, lisztes részt hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. A kész pudingot hideg vízzel kiöblített formákba kanalazzuk, majd a tetejét alufóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön meg. Néhány órára hűtőbe tesszük. A már kihűlt pudingokat gyümölccsel, öntettel kínáljuk. 

Panna cotta

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os), 6 dl 30%-os habtejszín, 4 lapnyi zselatin, 10 dkg finomított fehér kristálycukor, 1 rúd bourbon vanília

Elkészítése:
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetsszük, majd a benne rejtező magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is beletesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd levesszük a tűzről, betesszük a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel lehűtjük a sodót. Amikor már kellően langyos, formába öntjük és a formákat 5-6 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a kés élét óvatosan végigfuttatjuk a tál fala és a puding széle mentén, majd a tálkát felfordítjuk és hagyunk neki egy kis időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.

Még több finomság:

A 4 legjobb zsírszegény desszert >>>

Mennyei desszertek sütés nélkül >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva