Gasztronómia

2009.08.22. 07:58

A 6 legjobb édesség - sütés nélkül

Attól, hogy nem sütéssel készül, még minden jó benne van, amiből egy egyszerű, hétköznapi vagy egy ünnepi vacsora desszertje elkészíthető...

BAMA

Csokifészek

Hozzávalók:
15 dkg csokoládé, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj, száraz pehely (Crunchy Nuts vagy Cornflakes)

Elkészítés:
A csokit darabokra törjük és a vajjal vízfürdő felett megolvasztjuk. Belekeverjük a kakaót és a cukrot. A Cornflakes-et kissé összetörjük (nem porrá) és a csokoládéba keverjük. A mennyiségét érzéssel kell megállapítani, hogy fészek legyen belőle. Egy desszertes tálat alufóliával kibélelünk, a masszát egy kanállal belesimítjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Amikor alaposan lehűlt, kivesszük a hűtőből, levesszük az alufóliát, egy szalvétára tesszük és megtöltjük kedvünkre való édességekkel. (Mandulaforgácsokat is tehetünk bele).

Kávés keksztekercs

Hozzávalók:
20 dkg háztartási keksz, 1 dl feketekávé (lefőzve), 3 evőkanál kristálycukor, 12,5 dkg sütőmargarin, 5 dkg durvára vágott dió vagy mazsola, kókusz

Elkészítés:
A kávét a margarinnal és a cukorral felfőzzük. A kekszet darabokra törjük, a tűzről levett szirupba tesszük, majd beleszórjuk a diót vagy mazsolát (ízlés szerint). Egy darab fóliát megszórunk kókuszreszelékkel, és ráhelyezzük a langyos masszát és henger formájúra alakítjuk. Ezután fagyasztóba helyezzük 4-5 órára. Kibontjuk és szeleteljük.

Sajtkrémtorta

Hozzávalók:
1 doboz Mascarpone (nagy), 6 db háztartási keksz, 25 g vaj, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál méz, fél doboz tejföl, fél citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 2 teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés:
A kekszet porrá turmixoljuk, olyan kistálkába öntjük, amiben majd a tortát tálaljuk. A vajat megolvasszuk, a kekszporhoz adjuk és belekeverjük a mézet és a fahéjat. Gyorsan összedolgozzuk és egy kanállal egyenletesen lenyomkodjuk a tálkára.
A mascarponét összekeverjük a tejföllel, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A krémsajtkeveréket a kekszalapra öntjük és 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük. (1-2 órán belül a hűtőszekrényben szilárd lesz.) Tálalás előtt a torta tetejét friss gyümölcsökkel vagy lekvárral, gyümölcssziruppal díszítjük.

Csíkos kekszes

Hozzávalók:
15 dkg sütőmargarin, 15 dkg porcukor, 1 adag kávé, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál liszt, 1 csomag csokoládés vagy puncs ízű pudingpor (a csokoládés pudinghoz 2 kanál kakaó, a puncsoshoz 1/2 dl rum vagy rumaroma), 3 dl tej, 1 nagy csomag Albert keksz; a díszítéshez: kókuszreszelék

Elkészítés:
A vajat, a porcukrot, a kávét összemelegítjük. A vaníliás cukrot, a lisztet, a pudingport, a kakaót vagy rumot a tejjel simára keverjük, a kávés masszához öntjük és felfőzzük. Amikor felfőtt, a tűzről lehúzzuk, a kekszeket egyesével megkenjük a masszával, és egymáshoz ragasztjuk. A kekszrudat a pudingos masszával kívülről is megkenjük, és kókuszreszelékkel bevonjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd ferdén felszeleteljük.
(Ha kakaós Albert kekszet veszünk, vaníliás vagy puncs ízű pudingporból készíthetjük el a krémet, és még 1 csomag vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.)

Pezsgőtorta

Hozzávalók:
40 db babapiskóta, 2 dl pezsgő, 5 dkg porcukor; a pezsgőkrémhez: 5 dl tejszín, 2 tojás fehérje, 6 dkg kristálycukor, 10 zselatinlap, 4 dl pezsgő, 8 dkg porcukor

Elkészítés:
Egy kerek, mély tálat (kb. 2,5 l folyadék férjen bele) folpackkal kibélelünk. A tejszínt felverjük és a hűtőbe tesszük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral krémes habbá keverjük, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
3 evőkanál pezsgőt megmelegítünk, és feloldjuk benne a víztől két kézzel kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék pezsgőt a porcukorral kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd beledolgozzuk a feloldott zselatint is. Rövid ideig mixeljük – könnyű hab fog keletkezni – és óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje habot és a felvert tejszínt.
A babapiskóták előkészítéséhez a pezsgőt a porcukorral elkeverjük, és kissé felmelegítjük (ebbe fogjuk majd a babapiskótákat beleforgatni). A fóliával kibélelt tál aljába tegyünk egy kis pezsgőkrémet, ráteszünk egy sort a pezsgőbe forgatott babapiskótából, és így haladunk tovább, addig, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére egy réteg pezsgőkrém kerüljön. Lefedve legalább 8 órát a hűtőszekrényben kell állnia.
Fogyasztás előtt óvatosan egy megfelelő átmérőjű lapos tálra borítjuk (a lapos tálat tegyük a mély tál tetejére és fejtetőre fordítva az egészet ez könnyen sikerül), a folpackot óvatosan lehúzzuk róla. Szeletelve (mint egy tortát) tálaljuk.

Csokigolyók

Hozzávalók:
25 dkg csokoládé, 12 dkg vaj, 2 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál erős kávé, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tortadara

Elkészítés:
A csokoládét apró darabokra törjük, nyeles kislábasba tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál vizet és fakanállal kevergetve vízfürdőben felolvasztjuk. Ezután darabokban hozzáadjuk a vajat, majd a tojássárgákat, a porcukrot, a kávét, és az egészet sima masszává keverjük. Alufóliába tekerjük, és kb. 12 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük.
A masszát a hűtőből kivesszük, nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, egyik felét kakaóba, a másik felét csokoládéreszelékbe forgatjuk. A golyókat külön-külön kis minyonpapírba rakjuk, majd 12 óra hosszára ismét hűtőbe tesszük, és csak a tálalás előtt 30 perccel vesszük ki a hűtőből.

- A legfinomabb receptek a nagyvilágból >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva