Gasztronómia

2009.09.11. 09:40

A finnek asztala

A finn gasztronómia keleti és nyugati elemeket egyaránt ötvöz. A helyi hagyományok mellett a kontinens ízlése is hatással volt a helyi ételekre – a pirogok készítésének fortélyait például az oroszoktól tanulták – így ízvilágban igen gazdag, bárki számára szívesen fogyasztható finomságok kerülnek az asztalra.

BAMA

A finn gasztronómia a tradíciók megőrzése mellett nyit az újdonság és a reformkonyha felé, a hagyományos ételek megmaradtak, ugyanakkor az egészséges táplálkozás jegyében változnak: a kolbász például ma már húsosabb, és az állati zsiradék helyett növényi olajokkal készül. Általánosságban elmondható, hogy igyekeznek csökkenteni a zsíros ételek arányát, és mind több zöldséget, gabonafélét fogyasztanak.
A reggeli egyre fontosabb szerepet tölt be az étkezésben, ennek megfelelően igen bőséges. Népszerű a müzli, a gabonafélék, a joghurt és a tej. Természetesen a pirítós sem maradhat el, mint ahogyan a kávé és a gyümölcslevek is gyakori „vendégek” a reggeliző asztalnál.

Tengermenti ország lévén természetesen igen népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék.

Az ételek tekintetében van egy-két helyi szokás, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de aki megkóstolja... Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak.

A hagyományok tisztelete

Finnországban minden ünnepnek megvan a hagyományos étele, amiket az adott napon mindenhol meg lehet vásárolni, és otthon a háziasszonyok is a tradicionális fogásokat készítik. Február ötödike a nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, ezen a napon az ő kedvenc süteményét fogyasztják. Húshagyó kedd hagyományos étele a sárgaborsóleves és a farsangi puffancs.
A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, a feketét mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják.

Halleves Kainuu módra (Kainuulainen kalakeitto)

Hozzávalók:
1-2 fej hagyma, só, 50 dkg filézett hal (pl. lazac, csuka, sügér), 4-5 burgonya, finomra vágott petrezselyemzöld, snidling és kapor; a tálaláshoz: olvasztott vaj, felaprított nyers hagyma, barna kenyér

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a hallal együtt másfél liter vízben feltesszük főni. A meghámozott krumplikat kis darabokra vágjuk, ugyanígy a közben majdnem teljesen megpuhult halat is. A léből kivesszük a hagymát, beletesszük a burgonyát és tíz percig főzzük. Hozzáadjuk a halat és a zöldeket, majd olvasztott vajjal, felaprított nyers hagymával, barna kenyérrel tálaljuk.

Farsangi sárgaborsóleves

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, 1 kisebb füstölt csülök, 20 dkg sertéslapocka, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, majoránna

Elkészítés:
A borsót néhány órára beáztatjuk, majd másfél liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, a fokhagymát, és a csülök sósságától függően enyhén megsózzuk. Kis lángon főzzük, a habot időnként leszedjük. Később hozzáadjuk a feldarabolt húst, és addig főzzük, amíg minden megpuhul. Ekkor a húsokat kivesszük, apróra vágva visszatesszük, borssal, majorannával fűszerezzük. Mustárral kínáljuk.

Finn hagymás pirog

Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg liszt, 1/2 kávéskanál sütőpor, 15 dkg sütőmargarin, 1 tojás, só, tej; a töltelékhez: 2 fej vöröshagyma, olaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, só, 30 dkg reszelt sajt

Ekészítés:
A tészta hozzávalóiból annyi tejjel gyúrunk tésztát, hogy rugalmas és jól nyújtható legyen. Egy óráig hideg helyen pihentetjük. Közben a felaprított hagymát megpirítjuk, megsózzuk, belekeverjük a tejet, a felvert tojásokat, és a sajtot. A tésztával kibélelünk egy sütőformát, beletesszük a tölteléket, majd közepes fokozaton 40 percig megsütjük.

Káposztatekercs (Kaalikääryleet)

Hozzávalók:
1 nagy fej fehérkáposzta, só, a töltelékhez: 40 dkg sovány sertés vagy marhahús, 1 fej hagyma, 1 dl a káposzta főzőlevéből, 2 dl felaprított káposzta, 2 dl főtt rizs, egy csipet só, fehérbors, marjoranna, a szószhoz: 3 dl főzőlé, 2 kanál liszt, kevés tejföl

Elkészítés:
A káposzta vastag szárát levágjuk, majd annyi sós vízben, ami ellepi, puhára főzzük. (A külső leveleket folyamatosan lehet leszedni róla, ahogyan megpuhulnak.) A kisebb belső leveleket felaprítjuk a töltelékhez. A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd összekeverjük a hússal, a rizzsel, a felaprított káposztával és a fűszerekkel. Megtöltjük vele a leveleket, majd egy edényben szorosan egymás mellé fektetjük őket. Egy kis zsiradékkal és káposztalével meglocsoljuk. Egy órán át főzzük, fél óra után megforgatjuk őket és meglocsoljuk a káposztalével. Amikor elkészült a főzőlevet leszűrjük, hozzákeverjük a főzőlével elkevert lisztet, majd egy kevés tejfölt. Tálaláskor főtt krumplit adunk hozzá.

Runeberg muffinjai

Hozzávalók 20-25 darabhoz:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dl cukor, 2 tojás, 2 dl liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál őrölt cardamom, 2 dl édes kétszersült vagy kekszmorzsa, 2 dl őrölt mandula, 1 dl tejszín, málna lekvár; a kenéshez: 2 dl víz, 1 dl cukor, 2-3 janék rizspálnika vagy rum; a tetejére: málna vagy narancslekvár; a bevonathoz: 1 dl bevonócukor, 2 kanál víz vagy citromlé

Elkészítés:
A sütőt 200° C-ra előmelegítjük. A mandulát ledaráljuk és összekeverjük a morzsával. A vajat kikeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Belekeverjük a cardamomot, a morzsát és a mandulát, végül a tejszínt. A muffinformákat kizsírozzuk, és megtöltjük a masszával (hagyjunk
helyet a formában, hiszen a muffin meg fog nőni). Az ujjunkkal egy kis mélyedést készítünk minden muffin tetejére, és megtöltjük lekvárral. Tizenöt percig sütjük.
A vizet felforraljuk és megolvasztjuk benne a cukrot, rummal vagy rizspálinkával ízesítjük és megkenjük vele a muffinokat. Amikor még melegek, tegyünk még egy fél kanál lekvárt a közepükbe, majd hagyjuk kihűlni őket. Végül, keverjük össze a bevonócukrot és a vizet vagy citromlevet egy kis tálban, és öntsük le vele a muffinokat.

Finn édes süti (Pikkupullat)

Hozzávalók:
5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 1/2 dl cukor, 1 csipet só, 1 kiskanál cardamom, 1 kg liszt, 10-15 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, és beledobjuk az élesztőt. Összekeverjük a tojást, a cukrot, a sót és a cardamomot, majd lisztet adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen, és jól összekeverjük. A többi lisztet is hozzátesszük, majd kézzel dagasztjuk, amíg rugalmas és sima nem lesz. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat is és addig dolgozzuk tovább, ameddig el nem válik a kezünktől. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kis kerek sütiket formázunk belőle, felvert tojással megkenjük, és cukorral meghintjük. Forró (200 fokos) sütőben tíz percig sütjük.


- Receptek Itália földjéről >>>

- Francia specialitások >>>


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva