Gasztronómia

2009.09.13. 08:44

A legjobb, ami a körtével történhet

Csodálatos ízorgia a kora őszi estékhez, az egyik legjobb természtes „orvosság” a rosszkedv ellen, emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele. Méltán lett a körte mindenki kedvence.

BAMA

Homérosz az istenek ajándékának nevezte. A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát, Tantaloszt gonosz tettei miatt büntetésből az alvilágba száműzték, és gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, a feje fölött lógó gyümölcsökért nyúlt, az ágak azonban visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki körülbelül háromezer évvel ezelőtt. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek: a zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk, alakja a hosszúkás, alul szélesedő, tipikus körtealaktól az almához hasonlóan kerekdedig terjed.

Diétázók is fogyaszthatják

Sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz, összetétele miatt számos betegségre lehet természetes gyógyír. Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

Boros körteleves

Hozzávalók:
50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só

Elkészítés:
A megtisztított körtehúst apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe csavarjuk a citromot, s a körtét a fűszerekkel és a cukorral puhára főzzük. Beleöntjük a fehérbort. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a habarással a levest újra fölforraljuk. Hűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítjük.

Ropogós kecskesajtos rétes mézes körtével

Hozzávalók:
10 dkg rétestészta, étolaj (a kenéshez), 1 evőkanál cukor, 8 evőkanál almaecet, 12 evőkanál méz, 2 db körte, 5 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál balzsamecet, 1 csomag zöldhagyma, 1 fej zöldsaláta, 20 dkg kecskesajt

Elkészítés:
A rétestészta lapjait olajjal megkenjük és egymásra tesszük. Ha a lapokat megkentük, 10 x 10 cm-es darabokra vágjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 8-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A cukrot karamellizáljuk, mikor aranysárga, hozzáadjuk az almaecetet és 4 evőkanál mézet, majd belekeverjük a meghámozott, apró kockára vágott körtét. Amint elfőtte a levét, félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
8 evőkanál mézet összekeverünk 5 evőkanál olívaolajjal, 2 teáskanál balzsamecettel, és az apróra vágott zöldhagymával. A saláta leveleit összetépjük, az öntettel jól összekeverjük. A kihűlt réteslapokra ráhelyezzük a kecskesajt szeleteket. 3 réteslapból és 2 kecskesajtból kis tortácskákat késztünk. A kecskesajtos rétest a mézes körtével és a zöldsalátával tálaljuk.

Sült csirke körtével

Hozzávalók:
6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya

Elkészítés:
A megtisztított körtehúst villával összetörjük, kikeverjük a mézzel, és kevéske olajat, sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és 1 nagy lime levét tesszük hozzá. Sót ne használjunk! Ezzel a masszával megkenjük a csirkedarabokat (comb, mell, szárny is jó hozzá).
Egy vízbe áztatott agyagtál aljára olajat öntünk, arra fektetjük a megkent csirkéket. Tehetünk mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Letakarva 200 fokon megpároljunk, aztán levesszük a fedőt, vajat tördelünk rá, és megpirítjuk a tetejét.

Körtés-csokis muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:
20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, csipet só, 3 egész tojás, 12 dkg olvasztott margarin, vaníliaaroma, 10 dkg apróra vágott étcsokoládé, 20 dkg megtisztított, felvágott körte

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy edénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezekhez jön a feldarabolt körte, illetve az étcsokoládé. A tojást felverjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint és egy kis vaníliaaromát. A tojásos keveréket a száraz hozzávalókhoz adjuk, gyorsan összedolgozzuk. Ha nem elég folyékony a tészta, tehetünk bele egy pici tejet, de a körte nedvessége miatt ez nem szükséges. A tésztát vajazott muffinformába rakjuk, légkeverős sütőben 160 fokon kb. 20 percig sütjük.

Pisztáciás körtetorta

Hozzávalók:
4 db körte, 25 dkg leveles tészta, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 marék hántolt, sótlan pisztácia

Elkészítés:
Egy fémnyelű serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk, beletesszük a porcukrot és a pisztáciát, valamint a hámozott, felezett, magozott körtéket. Addig pirítjuk, amíg a cukor karamelizálódni kezd. A leveles tésztát serpenyő méretűre nyújtjuk, majd ráhelyezzük a körtékre. Húsvillával megszurkáljuk, és az egészet serpenyőstül a sütőbe helyezzük. Előmelegített sütőben, 200-220 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Amikor a torta kihűlt, tányérra borítjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

- Mennyei receptek minden alkalomra >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva