Gasztronómia

2009.10.02. 10:43

Menü az indiánoktól

Az amerikai bennszülöttek, azaz az észak-amerikai indiánok konyhája eredetileg az egyszerűségre épült, de ma már sokal inkább az egészségük megóvására és a hagyományok tiszteletére irányul...

BAMA

A kontinens nyugati felén éltek, a mai Kanada területétől egészen le délre, a Tűzföldig. Az Egyesült Államokban három nagy csoportjukat különítik el: a délnyugatiakat, az északnyugatiakat, és a síkságiakat. A legenda szerint északnyugatra, a Nagy-tavak környékére azután jöttek, hogy az egyik öreg álmot látott, amelyben a szellemek azt mondták nekik, hogy népével addig menjen az országon át, amíg meg nem találja azt a helyet, ahol az élelem a vízen terem. És északon, a Nagy-tavak vidékén, a folyók és csatornák mocsaras vidékein vadon terem a rizs.

Mint minden természeti népnek, az indiánoknak is életformájukhoz tartozik a gyógynövények gyűjtése. Ismernek minden növényt, amit a természet ad, ismerik a hatásukat. Szüretkor a legfontosabb áldozati növény, a dohány leveleivel adóznak a Teremtőnek minden állatért, növényért, fáért és kőért, amit adott nekik.
Ugyancsak dohányleveleket szórnak a tóba halászat után, hogy megbékítsék a tó szellemét.

Egyszerű ételek, egyszerű alapanyagok, kezdetleges főzési módok – ez jellemzi az indiánok eredeti étkezéskultúráját. Ma mindez az egészség megőrzése és a hagyományok ápolása érdekében történik. Itt a gyerekek gyógynövényt, bogyót és vadon termű gyümölcsöt gyűjteni mennek az erdőbe, ahelyett, hogy rágógumiért vagy csokoládéért áhítoznának a szupermarketben.
A hagyományos indián életformájához a halászat és vadászat is hozzátartozik.

Az indiánoknak az Egyesült Államokban speciális vadászati joguk van, egész évre. Az állatok közül szint mindegyiket lövik, de fogyasztásuk a törzsi hovatartozástól függ. Ugyanis minden törzsnek megvan a totemállata, az az állat, amely a törzset szimbolizálja. Ezek leölése természetesen tilos, hiszen a testvérüknek tekintik őket. A Medve-törzsbe tartozó emberek így nem fogyasztják a medvét, de a szomszéd törzs már igen.
Míg az elmúlt évszázadokban a bölényhús hagyományos élelemnek számított, ma ez a nagy testű állat – a kipusztulás veszélye miatt – védettséget élvez. De antilopra, vaddisznóra, őzre, szarvasra, nyúlra, mormotára ma is lehet vadászni és az indiánok szívesen élnek is ezzel a jogukkal.

Sokat és szívesen ünnepelnek, erre minden – akár megemlékezés, akár könyörgés, akár áldozatok bemutatása – okot adhat. Az ünnepségek dalokat, táncokat, színpompás játékokat jelentenek, legfontosabb részük mégis a lakoma, amelyen kizárólag helyben termett élelmiszert szolgálnak fel.
Alapvető élelmiszernek a vadrizs, a kukorica, a bab és a tök számít.
Az ételt a földön tálalják, külön kis tálkában a szellemeknek is odakészítenek ennivalót. Úgy tartják, hogy a földön mindenkinek megvan a maga szelleme, ezért minden fogásból feláldoznak egy keveset.

Lazacleves

Hozzávalók:
30 dkg nyers vagy füstölt lazacfilé, 1 fej hagyma, 10 kg friss parajlevél, 6 dl tyúkhúsleves, olaj, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott hagymát. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt lazacot. Felöntjük a levessel és megfőzzük. Végül beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott parajleveleket is. További két percig főzzük, kukoricakenyeret kínálunk mellé.

Kukoricás bab

Hozzávalók:
12 dkg sertéscomb, 25 dkg (mirelit) kukorica, 20 dkg tarkabab, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél chilipaprika, 2 evőkanál olaj, só, bors

Elkészítés:
A tarkababot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és a felaprított csípős paprikát. Másik serpenyőben ropogós pirosra sütjük a hajszálvékonyra szeletelt húst. Lábosban, sós vízben feltesszük, főni a leszűrt tarkababot, s amikor csaknem megpuhult, hozzáadjuk a kukoricát. Végül belekeverjük a húst és a hagymát Fedő alatt összepároljuk. Salátát, tortillát kínálunk hozzá.

Sült kacsa

Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa (eredetileg vadkacsa), 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj

Elkészítés:
Ha vadkacsát használunk, forrásban lévő, sós vízben 20 percig főzzük. Ha tenyésztett állatot sütünk meg, az előfőzésre nincs szükség. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, majd nagy vasserpenyőbe tesszük. Kevés olajat öntünk alá és körös-körül megpirítjuk. Áttesszük egy kerámia- vagy agyagedénybe. Belsejébe megtisztított, de egészben hagyott hagymát és fokhagymát dugunk. Lefedjük, majd közepesen forró sütőben kb. 1 órát sütjük. A benne sült hagymát és fokhagymát is feltálaljuk.

Cseresznyés édesség

Hozzávalók:
1 csésze kukoricaliszt, fél csésze kimagozott, felaprított fekete cseresznye, 10 dkg puha vaj, 1 csésze barna cukor

Elkészítés:
A kukoricalisztet száraz vasserpenyőben halvány barnára pirítjuk. (Vigyázzunk, hamar megég!) Azonnal hozzáadjuk a barna cukrot, így az kissé megolvad és karamellizálódik. Hozzákeverjük a vajat és a gyümölcsöt. Ha kihűlt, legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, így megszilárdul. Kanállal fogyasztjuk.

- Világkonyha a nana.hu oldalán >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva