Gasztronómia

2009.12.21. 20:50

Jamie Oliver karácsonya

A mi családunkban a legjobban várt ünnep a karácsony. Már november végén megkezdjük az előkészületeket, bevásárolunk, megbeszéljük, mivel díszítsük a lakást, a fát, kinek mit vegyünk ajándékba.

Mindmegette.hu

Nálunk otthon nem lehetett elképzelni a karácsonyt pulyka nélkül, de ezzel a legtöbb angolszász család is így van.

A pulyka sütése

A legtöbb háziasszony számára valóságos rémálom a pulykasütés, többnyire kívül megég, de belül még mindig nyers marad. Én ezért bébi pulykát veszek, és nem tömöm tele a hasüregét, mert akkor biztosan nem sül át. Épp csak „kibélelem” a belsejét a kolbászhúsos töltelékkel, meg a bőre alá dugok belőle, a nyakánál.

Fahéjas-borsos-szegfűszeges sütőtökkel és libazsírral bőven meglocsolt, rozmaringos, tepsiben sült burgonyával és áfonyamártással tálalom.

Dióval és kolbászhússal töltött pulyka

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Akármennyit is sütök, soha nem marad belőle!
[/caption]

Hozzávalók 8 személyre:
1 bébi pulyka (kb. 4 kg)
6 szelet húsos, füstölt szalonna
30 dkg sütőkolbász
1 tanyasi tojás
2 marék zsemlemorzsa
12 dkg vaj
2 fej hagyma
2 szál szárzeller
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg aszalt áfonya
4 dl almabor
1 narancs reszelt héja
rózsaszín himalájai só
frissen őrölt bors
1 friss rozmaringág
fél teáskanál őrölt szegfűbors
fél teáskanál reszelt szerecsendió

Elkészítés: A töltelékhez serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott húsos, füstölt szalonnát. Hozzáadunk 2 dkg vajat, és megpároljuk a kockára vágott hagymát, a felszeletelt szárzellert és a letépkedett rozmaringleveleket. Hozzáadjuk az aszalt áfonyát és az almabor felét. Nagy lángon addig főzzük, amíg a folyadék az egyharmadára beforr. A tűzről levéve belekeverjük a fűszereket, a durvára vágott diót, a narancshéjat, a zsemlemorzsát, majd a héjából kinyomott sütőkolbászt és a tojást.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A pulyka hasüregébe teszünk a töltelékből, és a nyakánál kezdve is beledugjuk a bőre alá. A maradékot a tepsiben a madár mellé tesszük. A pulykát a maradék vajjal bekenjük, majd alufóliával lefedve sütőbe toljuk. 15 perc múlva a hőmérsékletet 150 fokra csökkentjük. További 2-2,5 órát sütjük, a végén levesszük a fóliát, hogy szép barnára piruljon.

Jamie Oliver magyar blogját itt találod >>>

További karácsonyi recepteket és tippeket pedig itt >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva