2009.12.11. 09:49
Karácsonyi csokitorta - mascarponéval és kardamommal
Ez a torta egyszerűen mennyei. Sűrű, gazdag, nagyon csokis, testes, de mégis "csúszik". Mascarponekrém koronázza a szinte fekete csokitortát, no meg egy kis pikáns gyümölcs...
Nem kimondottan diétás, pedig csak két kanál liszt van benne, és nem is kifejezetten gazdaságos, mert bőven kerül bele csokoládé, vaj, tojás. No meg mascarpone. De karácsonyra ennél különlegesebb (és egyszerűbb) desszertet el sem lehet képzelni.
Kardamomos csokitorta mascarponekrémmel és bébinarancs kompóttal
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Gazdag, krémes, felséges
[/caption]
Hozzávalók:
A csokitortához:
30 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
1/2 rúd vanília
fél teáskanál őrölt fahéj
5 tojás
2 evőkanál liszt
18 dkg kristálycukor
8 kardamom
A krémhez:
1 dl tejszín
10 dkg mascarpone
3 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília
A kompóthoz:
10 dkg bébinarancs (kumquat)
2 evőkanál cukor
csipetnyi gyömbér
Elkészítés: 1. A kardamomot kibontjuk, a magokat kiszedjük, és mozsárban finomra őröljük. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarudat. Amikor felolvadt, levesszük a gőzről, visszahűtjük, majd habverővel lassan belekeverjük a tojásokat. Kanállal hozzákeverjük a 2 evőkanál lisztet és a porrá tört kardamomot, majd kikent, kilisztezett 24 cm-es formába öntjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 35 perc alatt megsütjük.
2. A bébinarancsot félbevágjuk, kimagozzuk, és a cukorral pár perc alatt megpároljuk, végül késhegyni gyömbért teszünk bele.
3. A mascarponét összekeverjük a porcukorral és a fél rúd vanília kikapart belsejével, hozzákeverjük a felvert tejszínt.
4. A kihűlt csokitorta tetejére kenjük a krémet, és a narancsokkal díszítjük.