2009.12.23. 08:00
Mások beiglije
A karácsony szinte mindenütt ugyanakkor van, nagyjából ugyanazt takarja, mégis minden nemzetnek megvan a maga sajátossága. Nálunk a beigli és a szaloncukor az igazi extra. És máshol a nagyvilágban?
Az olaszok karácsonyi ajándékai közül elmaradhatatlan a csokoládé, illetve a citrusfélékkel és mazsolával gazdagított, levegős kalácsszerű sütemény, a panettone, vagy Verona környékén a pandoro, a csillag alakú, briós típusú tészta. Mindkettőt szeretik meglocsolni egy kis olvasztott csokoládéval, mascarpone alapú ízesített krémekkel kínálni. A panettonét gyakran kínálják pirítva is, míg a pandoro közepét tálalás előtt kivájják, és gazdag krémekkel töltik.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Készül a pandoro...
[/caption]
Erdélyben töltött káposztát szokás enni karácsonyra, ami abszolút háziasszonykímélő fogás, hiszen előre elkészíthető, és a káposztás ételekre igaz, hogy a második-harmadik napra lesznek a legfinomabbak.
Az osztrákok a bor (glühwein) mellett punccsal melegítenek a hideg időben. A karácsonyi klasszikus menü elmaradhatatlan része általában a rántott ponty és a Sacher-torta.
Az angol karácsonyokra talán a legjellemzőbb a karácsonyi puding. A szárított gyümölcsökből, fűszerekből és magokból alkotott pudingba a nadrággombtól a gyűrűig több jelképes tárgyat rejtenek. A gombra nem érdemes hajtani, mert örök pártában maradást jelent.
A puding máshol is szerves részét képezi a karácsonynak. A dánoknál mandulás rizspudinggal, a Groddal kezdik a vacsorát, amiben mandulát rejtenek el, hasonló okokból, mint az angolok a maguk csecsebecséit. Svédországban a Risgryngrot nevű rizsfelfújtba rejtik a mandulát és aki megtalálja az oltár elé lép a következő esztendőben.
Finnországban, a jó kis hideg télben hihetetlen nagy népszerűségnek örvend a glögg, más néven forralt bor. S itt is szokás mandulát rejteni az ételbe. Igaz, a finnek a reggeli fahéjas tejberizsükbe bújtatják el.
Görögországban desszertfronton a karácsony a sok aprósütemény mellett az asztalra kerül a Christopsomo, a Krisztus-kenyér. A borral, fügével, naranccsal gazdagított kenyérből a karácsonyi vacsora után illik hagyni egy falaltot a Kisjézusnak is.
Oroszországban az ortodox vallásnak megfelelően, január legelején ünneplik a karácsonyt. A családok asztalára sokféle hidegtál kerül, a tehetősebb családoknál az orosz hússaláta mellett a Beluga kaviár is megtalálható. Viszont mindenhol megtalálható meg a hússal vagy zöldséggel töltött „fánk”, a pirozski. A vacsorát desszertként sajttorta, kuglóf vagy egy szelet oroszkrémtorta zárja.
Spanyolországban sáfrányos mandulaleves kerül szenteste az asztalra. A móroktól megmaradt, magokkal való szoros kapcsolatuk a karácsony egészében megmutatkozik. A mandula (amiből Toledóban a világ talán legjobb marcipánja készül) mellett a fenyőmag is szerves része a szentestének és persze ott a Túrron, az arab eredetű nugát, ami ugyan egész évben kedvelt, de a karácsonyi menü elmaradhatatlan része. A spanyol karácsonyi süteményt "Roscón de los Reyes"-nek nevezik. Ezt vízkeresztkor fogyasztják, ami még a spanyol karácsony szerves része. A sütemény készítése közben apró dolgokat rejtenek el benne. Egy pénzérmét, egy szem babot. Aki a babra lel a süteményében, az lesz a "király" s neki kell állnia a jövő évi süteményt. Ehhez nagyon hasonló a La Galette des Rois, amit a francia gyerekek kapnak vízkeresztkor.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Az a bizonyos Túrron...
[/caption]