Gasztronómia

2009.12.08. 09:19

Melegítő krémlevesek

A levesek családjának fontos tagja a krémleves. Ezeket a vastagabb, sűrű, krémes leveseket kifejezetten kívánja az ember, ha 10 fok alá megy a hőmérséklet.

Mindmegette.hu

A zöldséges krémlevesek ugyan egész évben szezonálisak, de télen a fokozott zöldséghiányra és a hideg ellen is nagyon jó gyógyír egy-egy gazdag krémleves. Arról nem is beszélve, hogy valamilyen oknál fogva a gyerekek is kifejezetten kedvelik ezeket a selymes, sűrű leveseket.

Mitől is krémes a krémleves?

A zöldségekből készülő levesek krémessé tételének több módja is van.
A leveseket krémesíthetjük magával a főtt zöldséggel. Ebben az esetben a leves egészét vagy egy részét botmixerrel vagy egy turmix segítségével homogén krémmé tesszük. De habarhatjuk tejföllel, krémesíthetjük főzőtejszínnel, joghurttal, vagy  - ha az ízek engedik, akkor - kókusztejjel.

A könnyebb, egészségesebb levesek esetében azonban érdemes eltekinteni az olajos, dinsztelt hagymás alaptól és a liszttel való sűrítéstől, inkább a zöldséggel magával sűrítsük a levest.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Sütőtökkrémleves sonkachips-szel
[/caption]

Ha staubolni (liszttel beszórva sűríteni) szeretnénk a levest, akkor érdemes teljes kiőrlésű tönkölyliszttel tenni. A tönkölyliszt sokkal jobban hasznosul a szervezetben, élettani hatásai nagyon jók, és tökéletesen be lehet vele sűríteni a levest. De ha egy-két szem krumplit is főzünk a leveshez, és ezt is leturmixoljuk, akkor biztos, hogy jó állagú levest kapunk.

Mivel gazdagíthatjuk a krémleveseket?

Tehetünk bele darabokban hagyott zöldséget, főtt húst, kockákra vágott, vajon párolt füstölt tarját vagy bacon chipset. De bármilyen klasszikus levesbe szánt levesbetét jó szolgálatot tehet. A húsgombóc mellett a kifőtt tészta is jó betét, főleg ha házi példányról beszélünk. A töltött ravioli típusú tésztát is érdemes beletenni, vagy pusztán egy adag reszelt sajtot szórni tálaláskor a tányér aljára.

Hogyan főzzük a zöldségeket?

Ez persze zöldsége válogatja, de ha igazán gazdag aromájú, nem szétfőtt levesre vágyunk, akkor érdemes egy kevés vajon, minimális vízzel, fedő alatt megpárolni a zöldségeket, vagy pont annyi vízzel főzni, amennyi éppen ellepi. Sőt bizonyos zöldségek esetében érdemes a delikvenseket előre megsütni, és a sütés közben megpuhult zöldséget felhasználni a leveshez.

A húslevesek főzésénél - egy kellő méretű mélyhűtő esetén - érdemes lefagyasztani 1-2 liternyi levest minden alkalommal. Az az alaplé tökéletes a krémlevesünk felöntéséhez.

Miből főzzünk krémlevest? Alapanyagok és receptek >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva