Gasztronómia

2009.12.27. 11:57

Menük 1000 kalória alatt

A karácsonyi eszem-iszom után és a szilveszteri finomságok előtt nem árt kicsit pihentetni a gyomrot, és spórolni a bevitt kalóriákkal.

NANA.HU

Karácsonykor szinte egyfolytában eszünk – ki tud ellenállni a hatalmas lakomáknak, csábító finomságoknak? A mértéktelen evéssel azonban túlterheljük a gyomrunkat, állandó teltségérzetünk lesz, mozdulni sincs kedvünk, álmosnak, fáradtnak érezzük magunkat. Ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől a rossz közérzettől, kicsit vissza kell fogni a habzsolást, egy-két napig diétás fogásokra váltva.
A gyomorkönnyítés mellett az sem utolsó szempont, hogy beleférjünk a csinos szilveszteri ruhánkba, ezért bizonyára jól jön két olyan menüajánlatunk, amely jóval ezer kalória alatt van, emellett még egészséges és finom is. A receptek négy személyre szólnak.

Sajtos-almás répasaláta

Hozzávalók:
30 dkg savanykás alma, 10 dkg sovány sajt, 20 dkg sárgarépa, 2 dl joghurt, 1 evőkanál cukor; 1 citrom, só

Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk és a sajttal együtt kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. A joghurtot elkeverjük a cukorral, a citrom levével, sóval és borssal, majd beleforgatjuk az alma- és sajtkockákat, valamint a sárgarépát. Lehűtve tálaljuk. (1 adag: 160 kcal)

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál ételízesítő, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1-1 csokor petrezselyem és kakukkfű (utóbbi szárított is lehet), 5 dkg gépsonka, só, bors



Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk. Az olajat felhevítjük, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és az ételízesítőt, a végén pedig megsózzuk, borsozzuk. Felöntjük 8 dl vízzel és néhány percig főzzük és a tejföllel elkevert liszttel besűrítjük. A zöldfűszereket finomra vágjuk, a sonkát csíkokra szeleteljük.
A levest a tűzről levesszük, majd beleszórjuk a zöldfűszereket és a sonkát. (1 adag: 185 kcal)

Szilvás túrótorta

Hozzávalók:
75 dkg sovány túró, 5 tojás, 15 dkg + 2 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg liszt, 75 dkg szilva, 1 csomag tortazselépor, 1,5 dl almalé

Elkészítés:
A túrót lecsepegtetjük. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a túróval, a 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a liszttel összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk.
A masszát kivajazott kapcsos tortaformába öntjük és alacsony fokozaton (150-160 fok) körülbelül hetvenöt percig sütjük.
Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, majd másnap a gerezdekre vágott szilvát elosztjuk rajta. A tortazseléport simára keverjük a cukorral, az almalével és 1,5 dl vízzel, felforraljuk, ráöntjük a süteményre és hagyjuk megdermedni. (1 adag: 190 kcal)

Töltött alma

Hozzávalók:
4 alma, 10 dkg camembert sajt, fél dl tejföl, 2 tojás, 2 dl fehérbor, só, bors

Elkészítés:
Az alma felső egyharmadát levágjuk, a belsejét kivájjuk, magházát eltávolítjuk, a gyümölcs húsát felaprítjuk. A sajtot villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojást. A sajtos tölteléket az almába töltjük, visszatesszük a tetejét, majd kivajazott tálba helyezzük, a fehérbort aláöntjük és közepes tűzön megsütjük. (1 adag 199 kcal)


Fokhagymás busa

Hozzávalók:
4 szelet busa, 1 evőkanál ételízesítő por, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj, só, bors


Elkészítés:
A halat megszórjuk sóval, borssal és az ételízesítő porral, majd egy tálba szorosan egymás mellé fektetjük. Elosztjuk rajta az összezúzott fokhagymát, leöntjük a tejjel, lefedjük és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap lecsepegtetjük, majd a felforrósított olajon megsütjük. (1 adag: 166 kcal)


Joghurtkrémes piskótatekercs

Hozzávalók:
1 kész piskótatekercslap, 4 dl joghurt, 2 dl tejszín, 20 dkg konzerv őszibarack, 20 dkg mandarin, 1 dl narancslé vagy kajszilé, 2 evőkanál zselatin, 5 dkg barna cukor


Elkészítés:
A narancs- vagy kajszilét felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Ha kihűlt, a cukorral együtt a joghurtba keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd a joghurtba vegyítjük. Amikor a krém szilárdulni kezd, belekeverjük a félbevágott mandarinszeleteket és a kis kockákra vágott barackot.
A gyümölcsös joghurtkrémet a piskótatekercslapra kenjük és konyharuha segítségével óvatosan felgöngyöljük. Úgy helyezzük tálcára, hogy a széle alulra essen. Hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. (1 szelet: 230 kcal)

További gyomorkímélő receptek a Mindmegette oldalain >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva