Gasztronómia

2009.12.15. 13:23

Saját készítésű bonbon, praliné, trüffel

A legszebb ajándék, amit a két kezünkkel alkotunk. Ahelyett, hogy megvennénk valamelyik sablondesszertet, készítsünk mi magunk édes ajándékokat karácsonyra szeretteinknek!

Mindmegette.hu

Bonbon, praliné, trüffel - mi is köztük a különbség? Apró és édes falatok, de némi különbség van közöttük. A bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Nem boszorkányság házilag elkészíteni!
[/caption]

Természetesen a jó minőségű csokoládé az alap! A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban. Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.

A praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki az egyik monda szerint 1671-ben az odaégetett mandulás desszertre ráöntette az olvasztott csokoládét, hátha még használható lesz úgy… Más források szerint urának kedveskedve kísérletezett. A recept szerint pirított mandulát vagy mogyorót felfőzött cukorral kell bevonni, aztán csokoládéba is lehet mártani. A szó a marsall nevéből származik.

A trüffel német szó jelentése szarvasgomba, de a csokoládébonbonokra is elterjedt a kifejezés. A kicsi, rücskös édességek alakja egyrészt hasonlít is a drága étekre, másrészt állítólag szorosabb köze is van egymáshoz a kettőnek: régen a szarvasgombát konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették belőle, a megmaradt alkohollal kis desszertcsokoládékat töltöttek.

Érdemes még tudni, hogy a bonbont egyesével csomagolják, a praliné és a trüffel mignonpapíron tálalandó.

Ha szeretnél ilyen finomságokat készíteni, a receptekért kattints ide! >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva