Gasztronómia

2009.12.31. 11:11

Vendégváró falatok

Ha szilveszter, akkor buli. És ha buli, akkor az italok mellett ízletes ételek, harapnivalók. Falatkák, amiket jó elkészíteni, de még jobb megenni.

NANA.HU

Az apróbb harapnivalók egyik nagy előnye, hogy többfélét készítve belőlük nincs szükség komolyabb ételekre. Még evőeszköz sem kell mindig hozzá (az apró fasírozott golyókat fogpiszkálóval is fel lehet venni a tányérról) – teljes az önkiszolgálás, így a házigazda is önfeledten bulizhat.


Készíthetünk apróbb szendvicseket, pálcikára fűzött sajtokat, füstölt sonkát, kolbászkarikát, olívabogyókat, mártogathatunk zöldségeket különféle házilag készített szószokba.

Fasírtfalatok majonézes mártogatóssal

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 tojás, 3 db nyers krumpli lereszelve, só, bors, fokhagyma, pirospaprika; olaj; a szószhoz: 8 nagy fej lila- vagy vöröshagyma, 2-3 dl majonéz, bors



Elkészítés:
A fasírt hozzávalóit összedolgozzuk, apró golyócskákat készítünk belőle, majd forró olajban kisütjük.
A szószhoz a hagymát apróra vágjuk, és egy éjszakán át ecetes vízben áztatjuk (így nem lesz olyan erős és illatos), majd kicsavarjuk, és a majonézzel összekeverjük, borssal megszórjuk.
A fasírtokat nagy tálcára téve, a szósszal (kisebb tálkákban, amibe bele lehet mártani a golyókat) kínáljuk.

Olaszos pizzarudacskák

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, só, olaszos fűszerkeverék, reszelt sajt (sima és füstölt vegyesen)

Elkészítés:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és a fűszerkeverékkel, majd hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet, belekeverjük az olajat és az élesztős tejet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután diónyi darabokat tépünk belőle, és kis rudakat sodrunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk (a papír a sajt leragadása ellen kell).

A kész rudakat megkenjük olívaolajjal, (hogy jobban tapadjon rájuk a sajt), és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg pirulni kezd. Jól záródó dobozban tároljuk. (A sajtot bele is lehet gyúrni a tésztába, úgy is nagyon finom.)

Aszpikos vendégváró

Hozzávalók:
30 dkg pulyka párizsi, 6 db kemény tojás, 6 db savanyú uborka, 30 dkg mexikói zöldségkonzerv, 3 db alma, 1 db hagyma, 1 db húsleveskocka, 2 dl tejföl, mustár, só, bors, 2 evőkanál zselatin

Elkészítés:
A főtt tojást, a pulyka párizsit, almát, hagymát, uborkát felkockázzuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldségkonzervet, majd az egészet összekeverjük. Tejfölből, mustárból, sóból és borsból tartármártást készítünk, és a hozzávalókhoz öntjük.

Egy lábosban 1 dl vizet melegítünk, feloldjuk benne a húsleves kockát, majd a zselatint. (Fontos, hogy ne forraljuk!) Ezután a zselatinos keveréket a tartáros keverékbe keverjük.
Egy őzgerincformát fóliával kibélelünk, és beleöntjük a masszát. Egy napra hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd felszeleteljük. Kenyérrel fogyasszuk!

Avokádókrém

Hozzávalók:
1 avokádó, 1 citrom, 1 kis pohár tejföl, fél gerezd fokhagyma, só, bors



Elkészítés:
Az avokádót meghámozzuk, megmossuk, felkarikázzuk, hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, szinte csak jelképesen megborsozzuk, hozzáadunk pár csepp citromlevet, majd botmixerrel pépesre törjük!
Sós vagy tortillás chips-szel tálalva, tunkolva kitűnő egzotikus vendégváró és nagyon egyszerű és finom.


Háromsajtos vendégváró falatkák

Hozzávalók:
25 dkg búzaliszt, 1 tasak szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1,5 dl langyos víz, 1 evőkanál napraforgó- vagy olívaolaj, 10 dkg reszelt sajt; a töltelékhez: 50 dkg alma, 12 kg márványsajt, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg reszelt ementáli sajt, csipet őrölt feketebors


Elkészítés:
Egy 40 x 30 cm-es tepsit kivajazunk, majd félretesszük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton (kb. 5 perc alatt) jól összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő.
Ezután a tésztát egy enyhén belisztezett munkalapon még egyszer átgyúrjuk, majd a tepsi méretére nyújtjuk.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a tésztán egyenletesen elosztjuk. A kecskesajtot és a márványsajtot apró darabokra vágjuk és az almaszeletekre helyezzük. Végül a sajttal és az őrölt borssal megszórjuk.
A tésztát további 20 percig pihenni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a tésztát 20-25 perc alatt megsütjük.
A megsült tésztát háromszögletű falatokra vágjuk. Hidegen és melegen is kínálhatjuk.

Kolbászos-sajtos falatkák

Hozzávalók:
fagyasztott leveles tészta, gyulai kolbász, fűszeres kecskesajt, tojás, szezámmag vagy köménymag

Elkészítés:
A kiolvasztott leveles tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel felvágom kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy karika gyulai kolbászt és egy kis kocka kecskesajtot.
A tészta átlós sarkait összenyomjuk, és a kis batyukat bekenjük felvert tojással. Szezám- vagy köménymaggal megszórjuk és 190-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpirulnak.

További vendégváró ötletek a MINDMEGETTE oldalain >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva