Gasztronómia

2010.01.15. 07:18

Gazdaságosan finomat - rizsből

A rizs alapélelmiszer, s mint ilyen, remekül használható szinte mindenbe. Készíthetünk belőle levest, tökéletes levesbetét, főételként is megállja a helyét, és híresen jó köret. Sőt még desszertet is készíthetünk belőle.

Mindmegette.hu

Basmati, jázmin, arborio, barna, vad - sokféle lehet a rizs

Az Ázsiában már 10000 éve ismert és termesztett növényt, Afrikában nagyjából 3500 éves múltra tekinthet vissza, míg Európában Spanyolországba hozták a mórok a 10. században. A 15. századig csak Franciaország és Itália lakossága ismerte a rizst, utána terjedt el Európa-szerte, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A világ éves rizsfogyasztása jelenleg 600 millió tonna. A legtöbb rizs Thaiföldről, Vietnámból és egy – a többieknél sokkal fiatalabb termőterületről – Amerikából származik. A legnagyobb fogyasztók: Kína és India.

Az igazán finom rizsek közé tartozik a Pakisztánban és Indiában igen népszerű, hosszúszemű, illatos és gazdag aromájú basmati rizs, illetve a thai illetőségű jázmin rizs, amit ugyancsak remek illatáért és finom ízéért szeretnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Gazdaságos és finom
[/caption]

A hosszúszemű rizs általában pergő lesz, míg a kerekszemű rizs tapad. Ez utóbbi épp ezért nagyon jól hasznosítható töltelékekbe.

Aztán persze ott van még az Arborio rizs, az olaszok kedvelt rövid, kerek szemű rizse, ami kifejezetten a rizottóhoz való. A Pó völgyében termesztett fajta magas keményítőtartalmának köszönheti azt az egyedi állagát, amit a főzés során nyer.

A változatosság kedvéért és egészségünk érdekében érdemes keverni a szokásosan használt rizsünket egy kis vadrizzsel, vagy a hosszabb főzési időt igénylő, de egészségesebb barnarizst is használnunk. A barnarizs annyiban különbözik a fehér rizstől, hogy nem hántolják meg teljesen, a rajta hagyott héj őrzi a tápanyagokat

A rizs igencsak egészséges, hiszen jóformán nincs benne zsír, allergén és koleszterin. Ellenben komplex szénhidrátot tartalmaz, valamit esszenciális aminosavakat. A hántolatlan rizs még B-vitaminokban és vasban is gazdag.

Lássuk, mit is készíthetünk a kamránkban mindig ott bujkáló rizsből:

Currys rizsleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál curry
frissen őrölt bors

1 kis pohár tejföl
2 kávéskanál  mustár
5 dl alaplé
 
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral, és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.

Arancini (bundázott rizsgolyók)

Ez a szicíliai fogás is remek. Nem csak szűkebb pénztárcájú napokon, hanem akkor is, ha marad egy kis rizs az előző napi köretből. Kifejezetten jó rizottó-maradék eltüntető recept. A töltelék mibenléte tetszőleges. Bármilyen a hűtőben lévő sajt, de akár egy darabka sonka is tökéletes töltelékéül szolgálhat ehhez az ételnek.

Hozzávalók:
1 bögre rizs
egy darabka dolce gorgonzola (vagy más sajt)

zsemlemorzsa
2 tojás
finomliszt
olaj

Elkészítés: Egy edénybe kanálnyi olajat öntök. A rizst kicsit megfuttatom rajta, majd sózom, és kétszeres mennyiségű vízben megpárolom.
A megfőtt rizst egy tálba kiszedem - annak reményében, hogy annyira kihűl, hogy káromkodás nélkül formázható legyen -, majd egy tálcára kikészítem a panírozás kellékeit, és a tojásokat is előkészítem. Ezután kockacukornyi darabokra vágom a sajtot. A rizsből nagyobb mandarinra vagy - mily meglepő - kisebb narancsra emlékeztető golyókat gyúrok, belerejtem a sajtot, majd duplán átpanírozom. Egy bő ujjnyi olajat melegítek, ebben sütöm ki a golyókat, folyamatosan mozgatva őket.
Az eredmény kívül roppanós, belül meleg és puha - és egyáltalán nem olajos golyóbis -, amiben a sajt tökéletesen utat talált a rizsszemek között, és kellemesen ízesíti azt.

Török sült tejberizs

Különlegesen finom, szaftos tejberizs. Érdemes kipróbálni, sőt akár vendégeknek készíteni. Biztosan sikert fogunk vele aratni.

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
2 bögre tej (minimum)
1 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
cukor
2 tojás sárgája
csipet só

Elkészítés: A rizst felteszem főni. Mikor már alkotóelemeire esett, még felöntöm egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint a rizs). Hozzáadom a vaníliás cukrot meg annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet.
 
Pici szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetek, s az egészet így tolom be a beizzított, grillráccsal vicsorgó sütőbe. Addig sütöm, amíg a grill megkapja a tetejét.
 
Mikor már szobahőmérsékletre hűlt, beteszem a hűtőbe, és egy-két óráig megpróbálom kibírni, hogy ne egyem meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva