Gasztronómia

2010.01.08. 17:41

Hét finomság rizsből

Hárommilliárd ember napi tápláléka, a Föld legelterjedtebb gabonaféléje, Európában és Amerikában mégis csak kiegészítő szerepet játszik a fő fogások mellett. Pedig jóval több van benne, mint amire a legtöbben „használják”.

NANA.HU

Magyarországon szinte csak egyféleképp fogyasztják, pedig hússal vagy hallal, zöldséggel, sajttal tartalmas, gyorsan elkészíthető, finom egytálétel lehet. Ezenkívül készülhet belőle levesbetét, elő- és főétel, saláta, tészta és édesség is.

Míg az európai kultúrákban a hosszú szemű, sóval és zsiradékkal párolt, minden szeme külön pergő rizs az igazi, Ázsiában épp ellenkezőleg: a ragacsos rizs a kedvelt, ami sótlanul és olaj nélkül főzve olyan masszává áll össze, amelyet egyetlen európai háziasszony nem merne az asztalra tenni.

Miért nem tapad össze?

Ha pergős rizst szeretnénk, az első teendő, hogy folyó vízzel alaposan öblítsük le (ezzel eltávolítjuk róla a keményítőszemcséket), majd amennyire csak lehet itassuk le róla a nedvességet. A rizsszemeket forró zsiradékon állandóan kevergetve pirítsuk néhány percig, amíg a szemek átlátszóvá nem válnak. A szakácskönyvek szerint a rizs főzését dupla mennyiségű vízben ajánlják, de a helyes arány 7:4-hez, azaz valamennyivel kevesebb vízre van szükség, mint a rizs térfogatának duplája. Sózás és ízesítés után megkeverjük, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Közben ne keverjük, mert leég.

Avokádós szusi

Hozzávalók:
1 pohár szusirizs, 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só, 1 csomag norilap (tengeri alga), 1 db avokádó, 1 db zöld kaliforniai paprika, 1 db piros kaliforniai paprika

Elkészítés:
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a főzőlevét felveszi és a szemek megpuhulnak. A rizsecetet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a sót. A kész öntetet a lecsöpögtetett, meleg rizshez adjuk, és hagyjuk állni, míg langyosra hűl.
Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük, meghámozzuk és kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, csakúgy, mint a paprikákat.
Összeállításkor a norira rakunk egy kupac rizst, elegyengetjük, szépen, egyenletesen elhelyezzük rajta az avokádót és a paprikát, majd szorosan feltekerjük. A kész hengereket 1,5-2 centis darabokra vágjuk, felfordítjuk, hogy látszódjon a töltelék, és wasabival (erős japán tormaféle), szójaszósszal és savanyú gyömbérrel tálaljuk.

Citromos rizsleves

Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, só, bors, 4 tojássárgája, 2 citrom, 10 dkg rizs

Elkészítés:
A csirkéből a zöldségekkel a szokásos módon húslevest főzünk, majd leszűrünk. A rizst alaposan megmossuk, és néhány órára beáztatjuk. A beáztatott rizst a leszűrt húslevesben puhára főzzük, beletesszük a kockára vágott csirkehúst, és közvetlenül a tálalás előtt a forró leveshez keverjük a citromlével elkevert tojássárgáját.


Rizses-rakott csirke

Hozzávalók:
1 csirke megtisztítva, 1 csésze rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 erőleves kocka, olaj, só


Elkészítés:
A megmosott, feldarabolt csirkét gyengén besózzuk és olajban enyhén átpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáöntünk egy csésze vizet és félig megfőzzük.
A csirkét a rizsből kiszedjük és tűzálló tálba rétegezzük a következőképpen: 1 sor rizs, vékony karikára vágott hagyma, szeletelt zöldpaprika, paradicsom, erre a csirkehús, majd ismét rizs, paprika, paradicsom, a tetejére hagyma.
A leveskockát kis vízben feloldva a rakottasra öntjük és közepesen forró sütőben (170 fokon) 20-25 perc alatt készre sütjük.

Rizottó olaszosan

Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 30 dkg rizs, 6 dl átszűrt húsleves, 1 csomag (50 dkg) fagyasztott leveles paraj, 15 dkg fenyőmag, 1 mokkáskanál bazsalikom, 8-10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, az olívaolajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, majd a rizst beleszórjuk. További 2-3 percnyi pirítás után ráöntjük a húslevest. Amint újra forr, közepes lángra állítjuk és 15-20 percig így pároljuk.
Az időközben fölolvasztott parajt lecsöpögtetve kissé felaprítjuk (ha friss parajból készül, akkor azt először megtisztítjuk, és csak utána vágjuk össze), a rizsbe keverjük és kb. 5 percig pároljuk, amíg a rizs is teljesen meg nem puhul.
Közben a fenyőmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Tálaláskor a rizottót a bazsalikommal fűszerezzük, és a fenyőmagot, majd a sajtot is rászórjuk.

Rakott rizs

Hozzávalók:
1 csésze rizs, 4 db főtt tojás, 15 dkg füstölt kolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 evőkanál paradicsompüré, só, 0,5 dl étolaj


Elkészítés:
A rizsből kevés sóval párolt rizst készítünk. A kemény tojásokat és a kolbászt felkarikázzuk. A hagymát finom reszelőn lereszeljük és az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a paradicsompürét. Ízlés szerint megsózzuk.
A mártás felét egy sütőedény aljára öntjük, erre rakjuk a felkarikázott tojást és kolbászt. A rizzsel letakarjuk és ráöntjük a maradék mártást. Közepesen meleg sütőben összemelegítjük.


Almás rizspuding

Hozzávalók:
2 dl rizs, 6-7 dl tej, csipet só, 10 dkg cukor, 2 tojás, fél citrom reszelt héja, fél narancs héja, fél vaníliarúd, 2 alma, 2 evőkanál méz, őrölt fahéj, friss gyömbér reszelve


Elkészítés:
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, a sót, 4 dkg cukrot, és puhára főzzük. A rizs fajtájától függően lehet, hogy főzés közben még tejet kell hozzáadnunk. (Legyen lágy a massza, mert hűlés közben a meglévő folyadékot még magába szívja – így nem lesz száraz a puding.)
A tojások sárgáját felhabosítjuk a reszelt citrom- és narancshéjjal, a 1/2 vaníliarúd kikapart belsejével és a megmaradt cukorral, majd fokozatosan a rizshez keverjük.
Ha egyszer újra felforrt, levesszük a tűzről, és a lábas tetejét alufóliával szorosan lefedjük és kihűlni hagyjuk.
Az almákat megtisztítjuk és feldaraboljuk. Serpenyőben felforrósítjuk a mézet, és megpároljuk rajta az almát. A narancs másik felének héjával, őrölt fahéjjal és kevés reszelt friss gyömbérrel ízesítjük. Ha kihűlt, a rizspudingra rétegezve tálaljuk.


Rizskrém sült almával

Hozzávalók:
4 kisebb alma, 1 rúd vanília, 2 filter fekete tea, 5 dkg kerek szemű rizs, fél csomag (5 g) zselatin, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál pisztácia, 2 dl tejszín


Elkészítés:
A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Az almákat leöblítjük, tűzálló tálba tesszük, és a sütőben 15-20 percig sütjük. A vaníliarudat felhasítjuk, a belsejét kikaparjuk.
A teafüvet 2,5 dl forró vízzel leforrázzuk, és 2-5 percig (attól függően, milyen erősen szeretjük) ázni hagyjuk. A teafüvet kinyomjuk, és kidobjuk. A teavízbe szórjuk a rizst, hozzáadjuk a vaníliarudat és a kikapart pépjét. Takaréklángon kb. 10 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk, és 20-30 percig lefedve állni hagyjuk.

A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk, majd felmelegítjük, és a meleg rizshez keverjük. Hozzáadjuk a mézet, és hagyjuk kihűlni.
A pisztáciát zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra borítjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A rizsből kivesszük a vaníliarudat, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A rizst tányérokra szedjük, megszórjuk pisztáciával, a sült almával körítve tálaljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva