Gasztronómia

2010.02.07. 00:00

Dió, de nem evésre, mosásra

A bioboltokban is kapható mosódiót évezredek óta használják mosásra a Távol-Keleten.

Mindmegette.hu

Mi a mosódió?
A mosódió a szappanfa termése, hatóanyaga a szaponin. A szappanfa Indiában és Indonéziában terem. Rokonai a licsi és a rambután. Nemcsak mosásra lehet használni, az indiai ayurvéda is ajánlja bőr- és hajtisztítószerként való használatát.

Hogyan mossunk a dióval?
A dióból négy-öt szemet kell egy kis vászonzsákba tenni (adnak hozzá), majd a zsákocskát egyszerűen bedobni a mosógépbe. Néhány szem dióval háromszor-négyszer is moshatunk, érezni fogjuk, mikor kioldódott a dióból a hatóanyag. Ilyenkor összegyűjthetjük, és más célra használhatjuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Tiszta ruhák természetesen
[/caption]

Öblítőszert nem kell használnunk, hiszen nincs mit kiöblíteni a ruhákból. Ha ragaszkodunk az illathoz, öblítésre egy nagy flakonban érdemes összekeverni vizet, kevés ecetet és pár csepp illóolajat.

Folttisztítás
A mosódiótól ne várjuk, hogy az agresszív foltokat úgy kiszedi, mint a reklámok csodafolttisztító. Folttisztításra kapható a bika- vagy marhaepe szappan, ha mosás előtt ezzel kezeljük a foltokat, eredményesek lehetünk.

Minden folt más és más. Ha például a fodrásznál a fehér nadrágunkra cseppenne egy sötét festékfolt, próbáljuk meg tejbe áztatni egy éjszakára, majd jól kimosni. Nekünk működött.

Olajos foltok tisztításra kiválóan használható a gyógyszertárban beszerezhető szalmiákszesz, mely az ammónia hígított változata.

Függönymosásnál a függönyt áztassuk szódabikarbónás vízbe, majd mossuk 40 fokon egy kis ecettel.

Vörösbor folt esetén a hagyományos sóval való beszóráson kívül lehet próbálkozni a vodkával, sokan esküsznek a hatékonyságára.

Mosógépünket havonta mossuk át nagy hőfokon ecet hozzáadásával. Fényes, vízkő- és penészmentes lesz.

Tisztítószerek a kamrából és a hűtőből >>> 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva