2010.02.08. 00:00
Farsangi finomságok legkedvesebbike: a fánk
A szalagos fánk illatos és lágy, a csöröge pedig roppanós, de mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral. Itt a fánk szezonja, tessék, tessék!
Hagyományok
A bálokon, mulatságokon nemcsak díszes ruhakölteményekkel, hanem a magyar konyha hagyományos receptjeivel is találkozhatunk. A legtöbb helyen ilyenkor a zsíros ételeket és a bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak farsang idején.
A bőséges kínálatban persze országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Lekvárral a belsejében vagy a tetején a legjobb
[/caption]
Külföldi fánkok
A farsangi fánk és a csöröge hazai süteményeink, de a fánkot természetesen megtaláljuk más nemzeteknél is. Szilveszterkor a berlini cukrászdák kínálatából nem hiányozhat a Berliner Pfannkuchen, amit lekvárral töltve és cukorral bevonva kínálnak. Rómában Szent József napját ünneplik fritella (vagyis fánk-) sütéssel; ott a leves után eszik, üresen. Ha már krémmel is megtöltik, bigne a neve.
Süssünk fánkot!
Sokan megőrülnek érte, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, hogy túlságosan is időigényes és bonyolult. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngősség az egész!
Fánksütés lépésről lépésre >>>
Farsangi fánkok - válogatás sok-sok recepttel >>>
Farsangi fánkok - kicsit másképp >>>
Svájci farsangi csöröge - lépésről lépésre >>>
Mindmegette.hu Lekvárral a belsejében vagy a tetején a legjobb -->