Gasztronómia

2010.03.31. 00:00

Csokolizmus, a csokifüggőség

Mindmegette.hu

Csokifüggőség
A csokoládé és alkoholizmus szavak összetételéből jött létre a csokolizmus kifejezés, melyet a csokoládéfüggőség szinonimájaként használunk. A kutatók már régóta foglalkoznak a témával. Tény, hogy a csokoládé tartalmaz olyan kémiai anyagokat, melyek hatnak az agyra, de ezekből olyan kis mennyiség található benne, hogy minimum 20 kilót kéne elfogyasztanunk egy ültő helyünkben, hogy a hatás mérhető legyen.

Lelki gondok, krómhiány
A csokoládéfüggőség általában lelki függőség, ragaszkodás az édes ízekhez, a kényeztetéshez, ami a csokoládé varázsából adódik, de lelki problémák feloldásának módjává is válhat. Az édesség iránti olthatatlan vágyat sok esetekben az egészségtelen táplálkozás okozza, gyakran krómhiány áll a háttérben, melyet megfelelő táplálkozással, a teljes kiőrlésű gabonákban, húsban, tejtermékekben megtalálható szerves króm bevitelével megszüntethetünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Csokit reggel, délben, este
[/caption]

Egy-két kocka nem árt
Egy-egy kocka jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé még jót is tesz, de akik a mennyiség rabjai, képesek naponta 1-10 tábla csokoládét felfalni, nem törődve azzal, hogy ami 3 másodpercig élmény a szájban, az derekukon vagy egyéb testrészükön hurkák formájában hamar megjelenik.

Csokolizmus felsőfokon
A különböző gyümölcsökkel, karamellel, marcipánnal ízesített csokoládék szinte minden nagyáruházban kaphatók. Az igazi ínyencek biztosan megkóstolták már a szarvasgombás, ibolyás, rózsaszirmos csokikat is.
 
A teljes függőség kialakulásához vezető úton fontos mérföldkő lehet a babos, kakukkfüves, tengeri sós csokoládé kóstolása iránti vágy. Ezek kedvelőinek ajánljuk a már itthon is kapható szélsőséges ízkombinációkat: láttunk már szarvashúsos, camambert sajtos és sörös csokit is.

Csokolisták Mekkái
Az csokifüggők órákat utaznak egy-egy igazi különlegességért. Brüsszelben több mint kétezer csokibolt várja a látogatókat, és van 16 csokimúzeum is. A kölni csokimúzeum 3 emeleten várja a látogatókat, a Franciaország északi részén, Strasbourg-tól nem messze lévő óriási csokimúzemban pedig kipróbálhatjuk akár a csokis sört is. Az igazi svájci csokinál kevés finomabb dolog van, de az angolok és az olaszok is nagyon jó csokikat csinálnak. Egyre több igényes csokoládébolt található itthon is, sok helyen nagyon jó minőségű kézműves csokikat készítenek.

Érdemes ezeket megkóstolni, módjával. A minőségre koncentrálni a mennyiség helyett…

Csokifajták >>>

A csoki, mint gyógyszer >>>

Forró csoki >>>

Csokis receptek >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva