Gasztronómia

2010.04.29. 00:00

Szárított paradicsom: a nyár íze

Az aszalt paradicsom erős, határozott ízével feldob salátákat, kelt tésztákat, kenyereket, pizzákat egyaránt.

Mindmegette.hu

Mi az a szárított paradicsom?
A szárított paradicsom nem más, mint a nyár koncentrált íze. Igen erős, szinte csípős paradicsomíze van, apró darabokra vágva igazi ínyenc csemege. 

Igaz, hogy kezdetben egyszerűen a paradicsom tartósítása volt a cél, manapság viszont a szárított paradicsom a jobb éttermekben és gourmand boltok polcain kapható - és nem kimondottan olcsó csemege.

Az aszalt paradicsom már nálunk is sokfelé kapható száraz vagy olajban eltett variációban.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Erős, határozott ízű a szárított paradicsom
[/caption]

Mire használhatjuk a szárított paradicsomot?
Feldobhatunk vele leveseket. Nagyon finom salátákban, mondjuk egy szelet grillezett mozzarella mellé. A kelt tésztákat is jól kiegészíti, süthetjük apró darabokra vágva kenyerekbe, bucikba, tehetjük  grissinibe, mehet belőle a focaccia tetejére, de pizzával is finom.
Különleges pesto is nagyon finom belőle.

A szárított paradicsom
Egy 300 ml-es üveg szárított paradicsom a boltban több ezer forintba kerül, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy megéri otthon belevágni, főleg amikor nyáron a csapból is paradicsom folyik majd. 5 kiló érett paradicsomból lesz körülbelül 60 dekányi szárított paradicsom, hiszen folyadéktartalmának 90%-át elveszíti az aszalás során.

Lehet koktél, Lucullus vagy törpe paradicsomot is aszalni, gyakorlatilag minden fajta alkalmas. A paradicsomokat félbevágjuk, kicsumázzuk, majd besózzuk. Ízlés dolga: a paradicsomot kimagozhatjuk, de benne is hagyhatjuk a magokat. A félbevágott paradicsomokat héjukkal lefelé kell a lefedett tepsire tenni, megsózni és megaszalni.

Aszalás a napon
Ha napon tervezzük megszárítani a paradicsomokat, érdemes figyelni az időjárás-jelentést, mert 1 hét biztosan kell hozzá, de ha nagyobb paradicsomokkal van dolgunk, akár 2 hetet is kitesz, mire teljesen kiszáradnak. Éjszakára be kell vinni őket és bár a bogarak elvileg nincsenek odáig a besózott paradicsomért, érdemes egy hálóval lefedni őket.

Aszalás aszalógépben
Egyszerűbb a dolgunk, ha rendelkezésünkre áll egy igazi profi aszalógép, amit természetesen nemcsak paradicsom, de minden más gyümölcs, zöldség aszalására is használhatunk.


Aszalás a sütőben
80-100 fokon 9-10 óra alatt meg lehet aszalni a paradicsomokat, de ez sütőfüggő is. A sütő ajtaját érdemes egy fakanállal kitámasztani, hogy a keletkező gőzök távozhassanak. A kész paradicsomokat hagyjuk kihűlni, majd tuszkoljuk őket tiszta befőttesüvegekbe, tegyünk mellé fokhagymát, zöldfűszert, és öntsük fel fele-fele napraforgó és olívaolaj keverékével. A kamrában sokáig eláll.

Paradicsommániás bloggerünk írása a témában >>>

Még több finomság a csizma háza tájáról >>>

További szárított paradicsomos receptek >>>


Olasz saláta napon szárított paradicsommal

Hozzávalók:
1/2 fej jégsaláta
25 dkg koktélparadicsom
1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix
6-8 db napon szárított paradicsom
20 dkg fetasajt
friss bazsalikom
oregánó
olívaolaj

Elkészítés: A salátaleveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktélparadicsomokkal tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és az fűszereket. Végül a saláta tetejére kockára vágott fetasajtot dobálunk, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

Olasz fasírt

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 zsemle
1 tojás
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg mozzarella
6-8 szárított paradicsom
1/2 kaliforniai paprika

bors
oregánó
bazsalikom
petrezselyem
némi zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítés: A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva a húshoz adjuk. A hagymát, fokhagymát nagyon apróra vágjuk, a szárított paradicsomot lecsöpögtetjük (ha olajos), és a paprikával együtt kis kockára vágjuk. Mindent összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a zöldfűszerekkel. A mozzarellát kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, egyet-egyet rakunk minden fasírt közepére. A fasírtokat átforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. Parmezánnal és/vagy rukkolával gazdagított krumplipürével tálaljuk.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezdfokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük, és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva