Gasztronómia

2010.05.23. 00:00

Tavaszi íz- és színkavalkád három fogásban

Mindig szórakoztató gasztronómiai játék, ha egy-egy évszak vagy táj jellegzetességeit sikerül úgy megragadni, hogy azokból akár teljes menü álljon össze.

Mindmegette.hu

Nem elhanyagolható szempont persze az sem, hogy szemnek és szájnak egyaránt vonzó ételsor kerekedjen ki a játékból, melynek önmagukban is remek darabjai egymáshoz jól illeszkedjenek, no és persze hosszú időt se kelljen az elkészítéssel tölteni. A tavasz frissességét, változékonyságát és sokszínűségét igyekeztem az alábbi receptekben visszaadni úgy, hogy akár kis kézügyességgel megáldott kezdők és gyakorlott konyhai serénykedők is örömüket leljék ne csupán az elfogyasztásukban, de a készítésükben is.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Tavaszi színek és ízek
[/caption]

Számomra az egyik leginkább tavaszi étel a petrezselymes újburgonya. A forró, apró szemű, kis krumplik finomra vágott, harsogó zöld petrezselyemlevelekkel borítva, szinte önmagukban is napsütést varázsolnak a terített asztalra. Ez a remek köret adta az ötletet az alábbi zamatos előételhez. Ezt azonban mindenképp hidegen tanácsos fogyasztani!

Gazdag petrezselymes újburgonya saláta

Hozzávalók (4 személyre):
kb. 60 dkg apró szemű újburgonya
2 csokor nagyon zsenge sárgarépa
1 kis csomag friss újhagyma
4 db kisebb kemény húsú paradicsom
3 nagy csokor petrezselyemzöld
2 teáskanál olíva olaj

Az öntethez:
4 evőkanál zöldborsos mustár
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
2 evőkanál fehérborecet
só és bors – ízlés szerint

Elkészítés: A krumplikat folyó víz alatt zöldségmosó kefével alaposan megsikálom. Félbe vagy 4 hasábra vágom, hogy falatnyi, közel azonos méretű darabok legyenek. Sós vízben, épp csak annyiban, amennyi ellepi, 12-15 perc alatt puhára főzöm.

A főzés ideje alatt megtisztítom a sárgarépákat, hagymákat, előbbieket kis hasábokra, utóbbiakat nagyon apró kockákra vágom. A petrezselyemcsokrokat olyan apróra vagdosom, amilyenre csak tudom. A paradicsomokat meghámozom, felkockázom.

A főtt, még forró krumplikat szűrőkanállal tálra szedem, 2 teáskanálnyi olíva olajjal meglocsolom, hozzáadom a hagymakockákat, ráhalmozom a petrezselyemzöldet, alaposan összeforgatom. A burgonya főzővizét újra felforralom, 2 percre beledobom a sárgarépákat, szűrőlapáttal a petrezselymes burgonyához adom. Amíg kicsit hűlnek, összekeverem az öntetet. A paradicsomot óvatosan összeforgatom a többi zöldséggel, meglocsolom az öntettel. Kb. 1 órára lefedve hűtőszekrénybe teszem.

Közben elkészítem a főfogást.

A spenót sokféle felhasználásáról nem lehet eleget szólni. Ez a fogás még a spenóttól idegenkedőket is leveszi a lábáról! A friss spenótlevelek fantasztikus színt és ízt adnak az egyszerűen elkészíthető palacsintának, mely itt selymes, kék camembert-mártást ölel körbe. A zöld, a bézs és a belülről kék penésszel érő sajtnak köszönhetően halványkék színárnyalatok selymesen gazdag ízvilágot foglalnak magukban.  

Kék camembert-mártással töltött zöld palacsinta

Hozzávalók 8 palacsintához:
12,5 dkg finomliszt átszitálva
1 közepes tojás
3 dl tej
1 csipet só
12 dkg friss spenótlevél      
A sütéshez növényi olaj (napraforgó vagy kukoricacsíra olaj egyaránt tökéletes).

A mártáshoz:
3 dkg vaj
1 csapott evőkanál rétesliszt
2 dl tej
10 dkg kékpenészes camembert sajt (pl. bavaria blue) apró kockákra vágva
3 dkg frissen reszelt gouda sajt
csipet só, kevés frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt bors

Elkészítés: A spenótleveleket nagyobb darabokra vágom, botmixerrel pürésítem. Nem párolom, nem forrázom – nyersen pépesítem. A lisztet átszitálom, mély tálba öntöm, beleütöm a tojást, előbb kevés tejjel sűrű, homogén masszává, majd fokozatosan adagolva tejet, közepesen sűrű tésztává dolgozom. Hozzáadom a spenótpürét, valamint a csipet sót. Az alaposan kikevert palacsintatésztát fél órára hűtőszekrénybe teszem.

Közben elkészítem a mártást. A vajat felforrósítom, hozzáadom a lisztet, halványra pirítom, állandó keverés mellett felöntöm a tejjel, hozzáreszelem a szerecsendiót, csipet sót és bőséges frissen reszelt borsot adok hozzá. A pudingnál kissé hígabb állapot elérésekor (ez kb. 3-4 perc elteltével tapasztalható) hozzáadom a kétféle sajtot, egyet forralok rajta, félreteszem. A mártás, a hőmérséklet csökkenésével egyre sűrűbb lesz. 

A palacsintasütőt felforrósítom, palacsintánként mogyorónyi olajat öntök bele, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök a spenótos keverékből. A kész palacsintákat megtöltöm a camembert-mártással, feltekerem. Hőálló tálra halmozom, a tetejére szűk maréknyi gouda sajtot szórok.

A sütőt grillfokozatra állítom, 10 perc alatt átmelegítem a tekercseket. Frissen tálalom.

Egy gazdag tavaszi menü koronája nem is lehetne más, mint egy színes, könnyű tavaszi gyümölcsös desszert.

Epersaláta naranccsal és áfonyával

Hozzávalók személyenként:
10 dkg friss, édes eper
1 narancs
4-5 dkg fekete áfonya (mélyhűtött)

A dresszinghez:
kb. 1/2 narancs leve (amennyi a filézés során kifolyik a gyümölcsből)
2 teáskanál balzsamecet
1/2 mokkáskanálnyi reszelt gyömbér
1/2 teáskanál akácméz

Elkészítés: Az epreket megtisztítom, vékony szeletekre vágom. A narancsot kifilézem, apró darabokra tépkedem, a közben keletkező levet tálban felfogom.

Egy közepesen mély tányérra rendezem az eperszeleteket és a még fagyos áfonyákat, naranccsal díszítem. A narancslevet a balzsamecettel, mézzel, gyömbérrel elkeverem, kis kancsóba töltöm. Az elkészített salátás tányérokat hideg helyre teszem. Az áfonya 10-15 perc alatt szépen felenged. A dresszinggel közvetlenül tálaláskor locsolom meg a színes epersalátát. Aki fokozni akarja a gyönyörűséget, egy gombóc vaníliafagylaltot is tehet a salátára.

Lehetséges, hogy első hangzásra meglepő a balzsamecet használata a desszerthez, de bármilyen meglepő, rendkívül ízletes lesz a végeredmény, kicsit sem savanyú, kellemesen fűszeres, bársonyos, mégis nagyon üdítő.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lepje meg, akit csak szeret, ínycsiklandó, szemet gyönyörködtető, friss tavaszi fogásokkal!    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva