2010.06.27. 00:00
Végre vargánya!
Egyszerűen odavagyok a gombákért, szeretem az illatosat, roppanósat, édeskéset, savanykásat. Szeretem a rókagombát, az őzlábgombát, a pereszkét, a trombitát és a szegfűgombát. No meg a vargányát.
Praktizáló szakács koromban előfordult, hogy könnyekig hatódtam a piemonti szarvasgomba szezondebütálásakor, és ma is szinte ugráló örömmel veszek a kezeim közé friss illatos szarvasgombát a magyar erdőkből. Persze a szarvasgomba külön kategória…
A vargánya azért más. Ő egy populárisabb típus, nagyon jellegzetes, intenzív és rendkívül ízletes gomba. Élettani hatása számolatlan, manapság a „tudorok” sokszor beszélnek az emberi szervezet elsavasodásának problémájáról és ennek veszélyeiről, viszont a vargánya (és egyébként a gombák) segítenek helyreállítani az emberi test sav-bázis-egyensúlyát.
Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (különösképp B- és D-vitamint), valamint nyomelemeket. A magas víztartalom miatt könnyen emészthető, viszont kalóriatartalma elég alacsony, 100 gramm friss vargánya kb. 35 kalóriát tartalmaz, a száraz kb. 600-at. Persze vannak árnyoldalai is, az erdei gombából heti negyed kilónál többet nem javasolt megenni, ezért jobb az óvatosság.
A következő ételt az egyik kedvenc éttermemben ettem, természetesen óriási hatással volt rám. De nem a bonyolultsága miatt, hiszen roppant egyszerű elkészíteni, viszont az ízvilág egészen különleges.
Serpenyős vargányaszeletek zellerpürével, rukkolával és fenyőmaggal cikkünkben >>>
További receptek vargányával >>>
A vargányáról bővebben, és egy remek salátarecept vargányával >>>