2010.07.16. 00:00
Egy Spritz rendel!
Az eredetileg étvágygerjesztőként előállított italok manapság egyre inkább a nyári bulik részét képezik, és nem a gyomor serkentését szolgálják, hanem e gyomor gazdájának kellemes, finom ellazulását.
A Spritz gyomorkeserűből, olasz habzóborból (ez a leggyakrabban prosecco) készül, egy kis szódavízzel megbolondítva. Régebben az olaszok csak borral hígítva itták a gyomorkeserűt, ám a 19. században Velencében megforduló osztrák katonáknak ez túl tömény volt, így került a víz is a pohárba.
A velencei spritzből létezik többféle:
- Spritz all Aperol
- Spritz al Bitter (ez készül Camparival)
- Spritz con Cynar (itt az articsóka a főszereplő)
Nálunk a Campari régi ismerősnek számít, az Aperol épp most jön divatba, a Cynar még várat magára…
A Negroni koktél receptjéért, Aperol, Campari és Cynar információkért katt cikkünkre >>>
Egy másik olasz kedvenc: a martini >>>