2010.07.16. 11:30
Királyi menü – bazsalikommal
A középkorban a romantikus szerelem jelképe volt, ma főleg az olasz konyha elsődleges fűszere. Nem csak a sós ételek megszínesítője, egyre többen barátkoznak a belőle készült édes fogásokkal.
A bazsalikomot az ókori görögök a királyok növényének tartották, hiszen a felszenteléshez használt olaj fontos alkotórésze volt. Talán innen ered nép elnevezése: királyfű.
Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett a teraszára, ezzel adott jelet, hogy kész fogadni szerelmét. A görögök hosszú utazásaikra egy szál bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz. Indiában is szent növény.
Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, a nagyobb levelű az olasz, de létezik úgynevezett saláta bazsalikom is, ennek levelei igen nagyra nőnek.
A tartósítás egyik jó módszere a pesto-készítés, csak egy kis fenyőmag, olíva, pecorino sajt kell hozzá, és már kész is a hűtőben sokáig eltartható „krém”, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük.
Mi mindenre jó?
A friss bazsalikom az olasz konyha megkerülhetetlen fűszere, pizzák, tészták kiváló ízesítője, tojás- és fehérbabételekbe is kiváló. Salátákba is nagyon finom. Az olasz kenyérsalátába, a panzanellába is mindenképpen kell bazsalikom.
Kevesen tudják, hogy az édes bazsalikom és a nagylevelű bazsalikom kimondottan jó desszertek készítésére. Süteményekhez, aprósütikhez, fagylaltokhoz, szörpnek is remek, a mentával kifejezetten jól társítható. Kiválóan kombinálható málnával, birsalmával is.
Bazsalikomos csirkemell mozarella sajttal
Hozzávalók:
2-4 csirkemell filé (étvágytól függően), 15-20 dkg natúr mozzarella sajt, 2-3 paradicsom, friss (lehet fagyasztott vagy szárított is) bazsalikom, kevés olíva olaj, grill vagy egyéb fokhagymás fűszerkeverék
Elkészítés:
A csirkemelleket szeletekre vágjuk, közben olajat forrósítunk. Bedörzsöljük a húst a fűszerrel, majd az olajban pirosra sütjük mindkét oldalukat. Kicsit hűlni hagyjuk.
Egy tepsibe belefektetjük a szeleteket, néhány szelet (amennyi ráfér, jól mutat) paradicsomot teszünk rájuk, megszórjuk gazdagon bazsalikommal, majd kb 0,5-1 cm vastag mozzarellával befedjük. A swütőbeKb. 10-15 percig grillezzük, míg a sajt kicsit megpirul, de nem folyik szét.
Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal
Hozzávalók:
1-2 db paprika, 2 nagyobb fej paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 marék friss bazsalikomlevél, 3-4 db szárított paradicsom, 2-3 kanál olívaolaj, 25-35 dkg penne (durum)
Elkészítés:
A paprikát apró kockákra vágjuk 1-1 cm és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd az apró kockára vágott paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva), és az apróra vágott szárított paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a szárított paradicsom sózott.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük. A tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon (szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá). A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Bazsalikomos sajtos cukkini
Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 25 dkg jól olvadó sajt (2-3 féle legyen), friss bazsalikom, só, bors, petrezselyem, főzőtejszín
Elkészítés:
A kockára vágott cukkinit kevés olajon feltesszük párolni, megsózzuk, borsozzuk. Ha már puha, megszórjuk petrezselyemmel, elzárjuk a tüzet. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, és addig keverjük, amíg elkezd olvadni. Nem kell sokáig kevergetni, épp csak annyi ideig, hogy a sajt egy kicsit nyúlós legyen. Tálaláskor meglocsoljuk a főzőtejszínnel és megszórjuk friss bazsalikommal.
Bazsalikomos krumplipüré
Hozzávalók:
75 dkg burgonya, 2 csokor bazsalikom, 1,5 dl tej, 1 dl tejszín
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, összevágjuk, és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Közben a bazsalikomot leöblítjük, szárazra rázzuk, leveleit lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A tej felébe beleszórjuk a bazsalikomot, és bormixerrel péppé keverjük.
A krumplit leszűrjük, azonnal áttörjük. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, és belekeverjük a pürébe. Végül beledolgozzuk a bazsalikompürét, sóval, borssal ízesítjük.
Bazsalikomos-soksajtos dip
Hozzávalók:
25 dkg ricotta, 1 tömlős natúr krémsajt, 5 dkg reszelt trappista, 3 dkg reszelt füstölt sajt, 1 gerezd fokhagyma áttörve, fél kávéskanál szárított bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, csipet őrölt bors, só
Elkészítés:
A hozzávalókat jól kikeverjük, ha túl sűrű, tejföllel lazíthatjuk. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor kis tálkákba töltjük, és csíkokra vágott zöldségekkel kínáljuk.
Hozzávalók:
a túróhabhoz: 4 db tojás sárgája, 6 dkg tejszín, 2 evőkanál narancslikőr, 1 citrom, 50 dkg túró, 4 db tojás fehérje, 5 dkg porcukor, 10 g zselatin (1 zacskó); a bazsalikomhabhoz: 10 dkg fehércsokoládé, 6 dkg tejszín, 3 dkg fenyőmag, 10-12 db mentalevél, 12 g friss bazsalikom levél (összevágva kb. 2 evőkanálnyi)
Előkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A citromot megmossuk, kettévágjuk, egyik felének a levét kicsavarjuk, a másik felének a héját lereszeljük. A túrót villával vagy szitán áttörjük. A fehércsokoládét apróra törjük vagy vágjuk. A menta- és bazsalikomleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük.
A tojások sárgáját egy tálban összekeverjük a tejszínnel, a narancslikőrrel és a reszelt citromhéjjal, és gőz fölött addig kevergetjük, amíg szép habos, krémes állagú lesz. Ezután belekeverjük a túrót is.
A tojások fehérjét a porcukorral és a citrom levével kemény habbá verjük, majd habverővel óvatosan a tojássárgás-túrós masszába keverjük. Vigyázzunk, hogy össze ne grízesedjen (pl. ha túl meleg a hőmérséklete a víznek, ami felett a habot készítjük).
A végén az egészhez hozzákeverjük a leírás szerint elkészített zselatint. (Mielőtt megdermed, porciózzuk ki, mert miután a zselatin megkötött, az egész törhet.)
Ezután elkészítjük a bazsalikomhabot: a fehércsokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, beletesszük a fenyőmagot, a mentát és a bazsalikomot. Az egészet összeturmixoljuk, és rátesszük a túróra, de akár külön is tálalhatjuk.
Bazsalikomfagylalt
Hozzávalók:
2,5 dl tejszín, 1 csokor bazsalikom, 3 tojássárgája, 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük és addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű nem lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd a tűzről rögtön levesszük.
A tojássárgájákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, és állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk. Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.