Gasztronómia

2010.07.18. 00:00

Lecsós pacal bográcsban

A szabadban főzni nagyszerű élmény az egész család vagy baráti társaság részére. Körbeálljuk a tüzet, a levegőben füst és az étel illatának keveréke. Iszogatunk, beszélgetünk, és közben mindenki egyre éhesebb.

Mindmegette.hu

A bogrács mérete, a tűzifa, a hely megválasztása első lépésként nagyon fontos. A füst illata érezhető az elkészült ételen, ezért különleges íz tekintetében a bogrács. Aki gázégővel tüzel bogrács alá, az vagy lusta, vagy nem ért hozzá. Én azt vallom, hogy így akár megfőzhetné a gáztűzhelyen vagy üstben is az ételt, hiszen így a legfontosabb hozzávaló, a füstös íz hiányzik.

Bográcsoló

Létezik több bográcsfajta, Magyarországon alapvetően két féle terjedt el, és a mai napig ezeket használjuk.

1. Az egyik a halfőző bogrács, aminek a szája összeszűkül, hogy a halászlé kevésbé párologjon, és a forrásban lévő lé vissza tudjon forogni a bográcsba. Ez a fajta bogrács levesek készítéséhez optimálisabb.

2. A másik a pörköltfőző bogrács, aminek a szája kifelé szélesedik. Itt a párolgási felület nagyobb, és a kifele szélesedő bogrács oldalát a lángok körbe tudják nyalni, akár csak a vendégek a tányért a végén. Így az ételünk pörkölődik, tulajdonképpen ezért lett pörkölt a neve. Sokan csak ráakasztják ezt a jelzőt, de a végén hiányzik a pörkölt íz. Amikor elforrta a hús az első levét, akkor tudjuk sűrű forgatással a húst pörkölni, majd felengedni. Nem tagadom, gyakorlatot igényel a dolog, és amikor sokan várják, hogy az étel kész legyen, akkor nem szívesen kísérletezik az ember a más kárára.

A profi pörköltfőzők fakanalat sem használnak, leakasztják a bográcsot a láncról és rázó mozdulatokkal megfordítják a bográcsban a pörköltet. Erre kevesen vállalkoznak, mert határozott és jó kondiban lévő embert kíván ez a feladat. Kezdők használjanak fakanalat, az a tuti.

A bográcsos pacal receptje, bográcsfőző fesztiválok, pacalinfók cikkünkben >>>

Pacalos receptek >>>

Lecsós receptek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva