Gasztronómia

2010.07.17. 00:00

Limonádé minden mennyiségben: mentás, levendulás, csipkebogyós

Millió fajta limonádé van. Szénsavasan vagy mentesen parancsolja? Otthon is isteni a mentás, bodzás, narancsos. Ázsiában sósan isszák. Sokan sörrel keverik.

Mindmegette.hu

A limópor

Először volt a trapper farmer, a donald rágó és a limópor. A mai harmincas-negyvenes korosztály érti, hogy mire gondolok. Meglepő, de még ma is kapható epres, citromos és narancsos mini műanyag üvegekben ez a borzalmas por, amit kb. két szippantásnyi ideig lehetett élvezni, a maradék csak vízzel volt kioldható az üvegből. Volt még a négyszögletes alakú műanyag tasakos limópor is, amit vízzel kellett volna higítani, de mindig felfaltuk magában. Ez volt nekünk a limonádé. Cukor ugyan volt otthon, de a 70-es-80-as években a citromot - a többi déligyümölcshöz hasonlóan - szinte csak sátoros ünnepekkor láttunk a boltokban. Ma már alap gyümölcsünk, és vannak olyanok is, aki otthon termesztik.

Hogyan készül a limonádé?

<kep110005>Az alap limonádé cukor, citromlé és víz keveréke. A variációk száma végtelen. Édességét adhatja a kristálycukron kívül barnacukor, szőlőcukor, méz, juharszirup, fruktóz és agávé szirup is. Savanyúságát köszönhetjük a citromnak, a zöld citromnak és - neadjisten- citrompótló tablettának.

A citrom

Az ősi sumér birodalomban a citromot még szelleműzésre használták, de a perzsák már citromhéj rágcsálással tették kellemessé leheletüket. A citrus szó először Egyiptomban jelent meg. A görögök már perzsa alma néven termesztették ezt a mai citromunkra nemigen hasonlító gyümölcsöt. A citrom mai típusa csak a középkorban jelent meg Európában. Elsősorban orvosságnak használták: egyebek mellett kolera, epegondok, sárgaláz, fejfájás, gyomorbaj, reuma és torokgyík ellen.

Hazánkban valószínűleg Mátyás korában láttak először citromot, amely Itáliából érkezett a királyi udvarba. A jezsuita misszionáriusok Amerikába is magukkal vitték a citromot, az 1800-as években Kaliforniába érkező első példányok alapozták meg a száz évvel később már hatalmassá duzzadó ottani citromültetvényeket.

A citrom serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot, sok benne a C-vitamin, bioflavon tartalma vértisztító hatású. Bőrünkkel is csodákat tesz, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Általában éretlenül szüretelik, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, jól sikáljuk le forró vízben fogyasztás előtt.

Cukorszirup

Ha nem akarjuk, hogy ivás közben cukorkristályokkal találkozzunk, készítsünk cukorszirupot. Már kereskedelmi forgalomban is kapható, de otthon is egyszerűen elkészíthetjük. Csak cukor és víz kell hozzá. Egyenlő arányban - pl. egy bögre víz és egy bögre cukor- tegyük edénybe, és lassú tűzön főzzük fel. Lehűtve sokáig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Limonádétörténelem, mentás, csipkés levendulás, indiai limonádék cikkünkben >>>

További limonádés receptek >>>
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva