2010.07.25. 00:00
Padlizsán, más néven tojásgyümölcs
Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.
Honnan származik?
Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle mérettel és színváltozatban előfordul. A padlizsán szó az arab badinjan névből származik, Európába az ő közvetítésükkel került. Először a spanyolok termesztették, majd az olaszok és franciák is rákaptak. Hozzánk a török hódoltság alatt jutott el, mint neve - törökparadicsom - is mutatja. A tojásgyümölcs elnevezés a 18.századi jóval kisebb és fehér, illetve sárgás termésekre utal, és az angolszászoktól vettük át, akiknél a padlizsán „eggplant” néven fut.
Hogyan csináljunk fetás padlizsánkrémet és muszakát? Hogyan válasszunk a piacon? Mit készítheünk belőle? >>>
Bloggerünk, Habliliom értekezése grill padlizsán témában >>>
Szintén tőle, keleti padlizsáncsodák >>>
Háromszáz padlizsános receptért katt ide >>>
Melyik az igazi padlizsánkrém? >>>