Gasztronómia

2010.07.25. 00:00

Padlizsán, más néven tojásgyümölcs

Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.

Mindmegette.hu

Honnan származik?

Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle mérettel és színváltozatban előfordul. A padlizsán szó az arab badinjan névből származik, Európába az ő közvetítésükkel került. Először a spanyolok termesztették, majd az olaszok és franciák is rákaptak. Hozzánk a török hódoltság alatt jutott el, mint neve - törökparadicsom - is mutatja. A tojásgyümölcs elnevezés a 18.századi jóval kisebb és fehér, illetve sárgás termésekre utal, és az angolszászoktól vettük át, akiknél a padlizsán „eggplant” néven fut.

Hogyan csináljunk fetás padlizsánkrémet és muszakát? Hogyan válasszunk a piacon? Mit készítheünk belőle? >>>

Bloggerünk, Habliliom értekezése grill padlizsán témában >>>

Szintén tőle, keleti padlizsáncsodák >>>

Háromszáz padlizsános receptért katt ide  >>> 

Melyik az igazi padlizsánkrém? >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva