Gasztronómia

2010.08.23. 00:00

A kovásztól a kenyérsalátáig

A kenyér sokunk számára a legalapvetőbb élelmiszer. Minden nemzetnek van jellegzetes kenyere, amire igazán büszke, és ha belegondolunk, annyira hozzánk nőtt, hogy már észre sem vesszük: sok esetben egy konyhaművészeti remekről van szó.

Mindmegette.hu

A kenyérkészítés tulajdonképpen egyszerűnek tűnik, de ha otthon kell elkészíteni - és ezt minden másnap vagy harmadnap ismételni -, akkor már nem olyan egyszerű a dolog. Az igazán jó kenyérhez pedig sok tapasztalatra, kitartásra és odaadásra van szükség.

Sok mindent ki kell kísérletezni, és ez a tapasztalat elengedhetetlenül szükséges a jó kenyérhez: megfelelő minőségű liszt, a kovász mennyisége és milyensége, kellő hőfok stb.

Mariska nénit kérdeztem a kenyérsütés rejtelmeiről:
Én: mennyi vizet kell bele rakni?
Mariska néni: pont annyit!
Én: milyen hőfokú legyen a víz, amit belerakok?
Mariska néni: se hideg, se meleg!
Én: meddig kell keleszteni?
Mariska néni: amíg hólyagos lesz…… :))

A pontos technológiát nehéz lesz megtudni azoktól a mamáktól, akik öreg koruk ellenére dagasztanak, és fáradhatatlanul sütik a legjobb kenyeret.

A kovászkészítéshez legalább egy hétre van szükség, amit naponta ellenőrizni és gondozni kell ahhoz, hogy jól sikerüljön a kenyér, és ahogy Remy séf mondta: a sütés végén meghallgathatjuk a kenyér-szimfóniát, ami tulajdonképpen a kenyér héjának ropogása, ami csak akkor zendül fel, amikor igazán friss a kenyér.

A kovászolt kenyér és a kenyérsaláta receptjéért kattintsatok cikkünkre >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva