Gasztronómia

2010.08.16. 00:00

Babapiskóta: finomságok nem csak kezdőknek

A babapiskóta - azon kívül, hogy hét hónapos kor körül a gyerekek kezébe adható, amit egy-két fogukkal vagy fog nélkül is tudnak csócsálni - nagyon jó alkatrésze egy csomó desszertnek.

Mindmegette.hu

A babapiskóta - olasz nevén savoiardi - egy piemontei kekszkülönlegesség. Több néven is felbukkan a gasztronómia történelmében. Először savoiardiként találkozhatunk vele, valamikor a középkorban. Nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta. A süteményt egyes vélemények szerint már a 11. században ismerték, más források szerint 1348-ben készítette először egy udvari cukrász egy – a francia király elkápráztatására készített – lakoma részeként. A Savoyai család alkalmazásában álló cukrász süteménye az uralkodók után kapta a nevét, s a későbbi olasz szakácskönyvekben is ezen a néven szerepel.

A babapiskóta kultúrtörténete, házi babapiskótakészítés és receptek cikkünkben >>>

Receptek babapiskótával >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva