Gasztronómia

2010.08.20. 00:00

Makrobiotikus táplálkozás – évezredek óta hatásos

A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza.

Mindmegette.hu

A makrobiotikus táplálkozás

A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza. Több ezer éve ismerik, Hippokrátész írásai is említik. A levegőről, a vizekről és a helyekről című munkájában egészséges és hosszú életű embereket ír le ezzel a kifejezéssel.

Alapelvek

A makrobiotikus táplálkozás az ún. sokoju életmód része. A filozófiai alapot a taoizmus adja. A makrobiotikus táplálkozási elvek ismerősek lesznek a bio és a vegán híveinek.

Fogyasztható élelmiszerek: gabonák, zöldségek, halak, szójafélék, tofu. Tilos a kenyér, a hús és mindenféle tejtermék. Előnyben részesítik a helyben termesztett ételeket és az idényzöldségeket. Csak semmi finomított, tartósított élelmiszer. És mindent jól meg kell rágni. A főzési eljárások közül a párolás, a gőzölés és a főzés a legjellemzőbb, ritkán előfordul serpenyőben vagy sütőben sütés.

A makrobiotikus táplálkozás a jin és jang energiákat is figyelembe veszi. Az ötféle alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az ötféle alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) is harmóniában kell lenniük egymással.

Makrobiotikus feketelistáért és makrobiotikus receptekért kattintsatok cikkünkre >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva