Gasztronómia

2010.08.25. 00:00

Pékség és cukrászat otthon

A kontinentális Európában – így nálunk is – évszázadok óta elengedhetetlen tartozéka a reggeliknek, uzsonnáknak a kenyér vagy jóféle péksütemény. Persze egy-egy ízletes saját készítésű csemege bármely terített asztal sztárja lehet.

Mindmegette.hu

A vajat, tojást gazdagon tartalmazó pillekönnyű briós méltán pályázik erre a szerepre. Ha pedig az ünnepi uzsonnaasztalra az édes péksütemény mellé egy finom tortát is tálalunk (sok csokoládéval és friss körtével), nem lesznek elégedetlenek a vendégek!

A brioche szó már a 15. századtól ismert. A vélhetően Normandiából eredeztethető finomság azonban kezdetekben sokkal kevésbé volt gazdag, mint a mai igazán jó minőségű formái. Tény azonban, hogy a készítéséhez elengedhetetlen igen-igen jó minőségű vaj a szarvasmarhatartás fejlődésével, valamikor a 17. századtól terjedt el igazán Franciaországban. Az első ismert briósrecept egy századdal későbbről, 1742-ből maradt az utókorra. Nem mellékesen az éhező tömegeknek szóló skandalummá vált kijelentés – melyet a legenda Marie Antoinette-nek tulajdonít – eredetileg így hangzott: „S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche.“ (közismert fordításban: „Ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot.“).

Briósváltozatok, briósrecept és persze a körtés csokitorta cikkünkben >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva