Gasztronómia

2010.08.22. 00:00

Színpompás előételek egyszerűen

A közel-keleti vagy kelet-mediterrán előételekről általánosságban elmondható, hogy színesek, fűszeresek, a kontinentális Európa kínálta ételekhez képest intenzívebbek, de nagyon zamatosak. A rengeteg friss gyümölcs és zöldség használatának köszönhetően kifejezetten egészségesek. De még azokat is meggyőzheti néhány egyszerű fogás, akik alapvetően a magyaros ízeket kedvelik.

Mindmegette.hu

Habliliom könnyed konyhájában meglehetősen sokféle fűszer található, de vannak, amik igencsak gyakran kerülnek különféle ételekbe. A friss zöldfűszerek közül sok egyéb mellett mindenképp ilyen az aromás, sima levelű petrezselyem, a közel-keleti ételekhez elengedhetetlen római köményről (Cuminum cyminum) nem is szólva, mely a konyhaköménytől eltérően gazdag, telt, kissé füstös aromájú fűszer. Ez a Nyugat-Ázsiából származó ernyős virágzatú növényből származó termés az indiai, közel-keleti, latin-amerikai konyhák egyik leggyakrabban használt ízesítője – világviszonylatban népszerűségét csak a feketebors múlja felül, nálunk mégis kevéssé elterjedt. Az alábbi receptekben ez a fűszer hangsúlyos szerepet kap.

Friss salátát szinte bármely idényzöldségből lehet készíteni, pl. uborkából, paradicsomból, sárgarépából, paprikából vagy a sok zöld levelű salátaféléből. Akárhányféle kombinációban készülnek is, gyönyörűek és finomak. Jellegük a darabolásukon, tépkedésükön túlmenően attól függően is változtatható, hogy milyen öntettel kerülnek az asztalra. Az egyszerű cukros-ecetes, citromleves, olajos vagy vinaigrette mártásoktól a különböző joghurtos, tejfölös dresszingekig igen széles a repertoár.

A zöld szezámmártás és a fűszeres kuszkusszal töltött paprikatekercsek receptjéhez kattintsatok cikkünkre >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva