Gasztronómia

2010.09.08. 00:00

Áfonya, a csodabogyó

Havasi meggy, havasi meggykóró, kukujza, kukajsza, afinya, molabogyó − igen, ez mind-mind a fekete áfonya neve. Vadételek mellé szószt, mártást, süteményt, tölteléket, lekvárt, szörpöt, teát, bort és pálinkát egyaránt készíthetünk belőle, ízesíthetünk vele levest, köretet, pikáns édességeket.

Mindmegette.hu

Áfonyák

A fekete áfonya Észak- és Közép-Európában honos, az erdélyi havasok és alpesi tájak jellegzetes nyári gyümölcse, 2500 méter tengerszint feletti magasságig megél. Hazánkban a Sopron környéki, a Vas és a Nógrád megyei erdőkben, ritkábban a Nyírségben fordul elő.

A fekete áfonya alacsony félcserje, amely savanyú tölgyesekben, bükkösökben, fenyőerdők szélén érzi jól magát, csoportosan nő, és kisebb borsó nagyságú, sötétkék termést hoz a levelek tövében.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Áfonyás kosárka
[/caption]

A vörös áfonya ugyancsak hegyvidéki, piros gyümölcsű faj, nagyon savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztjuk. Magyarországon például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, az Őrségben, a Kőszegi-hegységben fordul elő, de jóval ritkább, mint fekete rokona.

Termesztésre a kék bogyós fürtös áfonya, a magasbokrú áfonya alkalmas: nagyobb ültetvények az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében nőnek. A tőzegáfonya pedig igen nedves, savanyú talajon, tőzegmohalápokon (Észak-Alföld, Mátra) fordul elő. Szigorúan védett faj, eszmei értéke tízezer forint.

Csodabogyó

Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat, cukrokat, A-, B1- C- és D-vitamint tartalmaz bőségesen, kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá gyökfogó flavonoidokat (főleg antociánokat) nyújt nagy mennyiségben. Gyógyhatását elsőként Bingeni Hildegard apátnő írja le a középkorban.

Az áfonya lé vagy lekvár formájában a szembetegségek természetes gyógyszere: használják a szem különböző betegségeire − szürke- és zöldhályog, cukorbetegség miatt keletkező látási zavarok ellen −, s mivel sok A-vitamint tartalmaz, a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Milyen betegségre jó még? Mit készítsünk belőle? Mi kell az áfonyás banánlevesbe? Megkóstolnád a vörösboros áfonyamártást vagy az áfonyás puffancsot? Cikkünkben mindent megtalálsz >>> 

Sok-sok áfonyás recept közül szemezhetsz a Mindmegettén! >>>
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva