Gasztronómia

2010.09.12. 00:00

Boros édességek

A jó bort nemcsak fantasztikus íze és aromája, valamint alkoholtartalma miatt fogyasztjuk, nagyon finom ételeket készíthetünk a segítségével. Most a boros édességek témáját járjuk körbe.

Mindmegette.hu

Borsodó: réteshez, fánkhoz, aranygaluskához

Egy nagy tányér aranygaluska mindig ünnepi hangulatot varázsol, egy finom borsodóval az igazi. Ehhez 5 tojássárgáját elkeverünk 5 kanál porcukorral, majd miközben nem hagyjuk abba a keverést, ráöntünk 5 dl jó forró, fűszerezett forralt bort. Erősen keverjük, míg a megfelelő sűrűséget eléri. Mielőtt forrni kezdene, levesszük a lángról, és tovább keverjük, amíg kihűl.

Az olaszoknál

Olaszországban igen népszerű desszert a zabaglione (ejtsd: dzabajone), vidéken reggelire is eszik. Itthon borhabként, de sabayonként is ismert, Dél-Amerikában is kedvelt étel. Elkészítése igen egyszerű: vízfürdő felett kell felverni 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, melyhez 1 dl tokaji aszút vagy édes pezsgőt is teszünk. Ha gyerekeknek készül, forraljuk ki belőle az alkoholt. Melegen és hidegen is kitűnő.

Hogy készül a sült alma szilvával, a muskotályos joghurttorta, a boros körtebefőtt? Milyen bor illik az édességekhez? Kattints cikkünkre!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva