2010.09.12. 00:00
Boros édességek
A jó bort nemcsak fantasztikus íze és aromája, valamint alkoholtartalma miatt fogyasztjuk, nagyon finom ételeket készíthetünk a segítségével. Most a boros édességek témáját járjuk körbe.
Borsodó: réteshez, fánkhoz, aranygaluskához
Egy nagy tányér aranygaluska mindig ünnepi hangulatot varázsol, egy finom borsodóval az igazi. Ehhez 5 tojássárgáját elkeverünk 5 kanál porcukorral, majd miközben nem hagyjuk abba a keverést, ráöntünk 5 dl jó forró, fűszerezett forralt bort. Erősen keverjük, míg a megfelelő sűrűséget eléri. Mielőtt forrni kezdene, levesszük a lángról, és tovább keverjük, amíg kihűl.
Az olaszoknál
Olaszországban igen népszerű desszert a zabaglione (ejtsd: dzabajone), vidéken reggelire is eszik. Itthon borhabként, de sabayonként is ismert, Dél-Amerikában is kedvelt étel. Elkészítése igen egyszerű: vízfürdő felett kell felverni 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, melyhez 1 dl tokaji aszút vagy édes pezsgőt is teszünk. Ha gyerekeknek készül, forraljuk ki belőle az alkoholt. Melegen és hidegen is kitűnő.