Gasztronómia

2010.09.13. 00:00

Mandula, a legédesebb csonthéjas

Marcipán, édes sütemények, sós ropogtatnivaló… Mandulás bundába burkolhatjuk a camembert vagy a csirkemellet, de feldobja a rizst és a párolt brokkolit is.

Mindmegette.hu

A mandula története

A mandulafa Ázsiából származik, ahol természetes ligeterdőket alkot. A legvalószínűbb, hogy a rómaiak hozták a Kárpát-medence melegebb, száraz, meszes domboldalaira. Az eredeti mandorla szó is latin eredetű. Janus Pannonius (1434−1472) allegorikus költeményben zeng dalt a mandulafáról, ezzel is bizonyítható, hogy az ő korában már biztosan ültették hazánkban. Magyarországon a nagybani mandulatermesztés mégis csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a budatétényi és a tétényi fajták.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Mandula, te sokoldalú
[/caption]

Milyen gyógyhatással bír a mandula? Milyen finomságokat készíthetünk belőle? Hogy készül a mandulás rizs? A mandulás csirke? A mandulatorta? Olvassátok el cikkünkben...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva