2010.09.13. 00:00
Mandula, a legédesebb csonthéjas
Marcipán, édes sütemények, sós ropogtatnivaló… Mandulás bundába burkolhatjuk a camembert vagy a csirkemellet, de feldobja a rizst és a párolt brokkolit is.
A mandula története
A mandulafa Ázsiából származik, ahol természetes ligeterdőket alkot. A legvalószínűbb, hogy a rómaiak hozták a Kárpát-medence melegebb, száraz, meszes domboldalaira. Az eredeti mandorla szó is latin eredetű. Janus Pannonius (1434−1472) allegorikus költeményben zeng dalt a mandulafáról, ezzel is bizonyítható, hogy az ő korában már biztosan ültették hazánkban. Magyarországon a nagybani mandulatermesztés mégis csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a budatétényi és a tétényi fajták.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Mandula, te sokoldalú
[/caption]