Gasztronómia

2010.09.04. 00:00

Marcipánnal töltött füge

A füge a legrégebbi termesztett növények egyike, már Ádám és Éva is - Gucci helyett - fügefalevéllel öltözködött.

Mindmegette.hu

A két különleges étel vagy alapanyag össze is hozható egy tányérra. A szárított és a füstölt sonka is jól illik hozzá, a hízott liba vagy kacsamáj szintén, de mint a lent található recept mutatja: desszertként is megállja a helyét. Ha csak egy gombóc vaníliafagyit teszünk mellé, vagy beletöltjük és megfagyasztjuk, az már önmagában remek eledel.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Marcipánnal töltött füge
[/caption] 

Mivel nehezen eltartható, szüretkor azonnal nagy mennyiségben szárítják. Portugáliában nemzeti desszert a mandulás száraz füge, másutt szokás szárított gyümölccsel is tölteni. Felhasználás előtt áztassuk be, akár egy napra is, például vörösborba, tokaji aszúba vagy fekete teába. Gőz fölé is tehetjük, vagy harmadik megoldásként nedves ruhába göngyölve, nejlonzacskóba csomagolva hűtőszekrényben is puhíthatjuk. Horvátországban, a tengerparton fel szokták fűzni a szárított fügét, váltakozva friss babérlevéllel, így akár a konyha vagy az ebédlő dísze is lehet.

További fügés érdekességekért, a füge carpaccio és a marcipánnal töltött füge mandulás köntösben vörösbormártással és bodzás sabayonnal receptjéért kattintsatok cikkünkre >>>

Okosságok a fügéről még >>>

Fügés receptek >>>
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva