Gasztronómia

2010.09.25. 00:00

Oktoberfest, a legnagyobb sörünnep

Idén 200 éves a németek legnagyobb sörünnepe. Az Oktoberfest hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén veszi kezdetét, és egészen október első vasárnapjáig tart.

Mindmegette.hu

Az Oktoberfest története

A városkapu előtt elterülő réten szervezett ünnepséget I. Lajos (akkor még trónörökös) és Terézia Sarolta Lujza szász–hildburghauseni német hercegnő házasságkötésének tiszteletére rendezték. A menyasszony után Terézia-mezőnek keresztelt (a németek által csak „Wiesn”-nek nevezett) réten került sor a lóversenyekkel gazdagított programra, ami olyan jól sikerült, hogy a királyi pár esküvőjét követő évben is megrendezték.

<billboard>Annak érdekében, hogy ne csak céltalan ünneplés legyen az esemény, mezőgazdagsági vásárral kötötték egybe. A lovasversenyek az idők folyamán kikoptak a programból, ám az Oktoberfest ideje alatt a mai napig megrendezik a bajor mezőgazdagsági vásárt, igaz már csak háromévente.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Óriási literes korsókból isszák a sört
[/caption]

7 millió ember

Lajos idején a meghívottak száma 40.000 körül mozgott, míg 1997-ben 6,4 millió látogatót vonzott a kéthetes sörünnep, akik 5,5 millió liter sört ittak meg (nem számítva az alkoholmentes kiadásokat). 2007-ben közel 7 millió liter alkoholos sör fogyott. Összehasonlításképp, a fesztivál 100. születésnapján még „csak” 1.200000 liter sört ittak a vendégek. A legforgalmasabb Oktoberfest 1985-ben volt, ekkor több mint 7 millió látogató fordult meg az eseményen.

Ha érdekel, hogy hány Oktoberfest maradt el eddig és miért, hogy hogyan zajlik ez a nagyszabású esemény, hány liter sört csapolnak és milyen zene szól, kattints cikkünkre >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva