2010.09.28. 00:00
Wokkal jobb!
Gyorsan, egészségeset és finomat szeretnél főzni? Akkor készítsd el az ételeket wokban - kevés zsiradékkal, pár perc alatt, a vitaminokat és a rostokat megőrizve!
Mi is az a wok?
A wok egyrészt jelenti az étel fajtáját, másrészt utal magára az edényre, amiben készül. Az edény valahonnan Dél-Kelet-Ázsiából származik, nagyjából a Han-dinasztia idejéből (i.e. 200 körül), így ha nagyvonalúak vagyunk, azt is mondhatjuk, hogy a wok 2000 éve szerves részét képezi a gasztronómiának. A fém megmunkálását ekkortájt már elsajátító ázsiai népek szinte mindegyikénél megjelenik a kemence tetején képzett lyukba beleilleszthető, gömbölyded fenekű edény.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Wokkal jobb!
[/caption]
Világhódító wok
A kemencén való tökéletes helytállás mellett a wok a világhódításban is tökéletesen ergonomikusnak bizonyult. A hódító mongolok ugyanis ezt az edényt vitték magukkal a környező világ leigázásakor, így terjesztvén ki határaikat és terjesztve el a wok használatát. A dolog olyan jól sikerült, hogy ma is gyakorta főznek ebben az edényben Indiában, Nepálban és Tibetben is.
A wokban készült ételek egészségesek, mert kevés olajon készülnek és viszonylag rövid idő alatt, így vitamintartalmuk jelentős része mellett, a rostjaik is megmaradnak. Ezen kívül a wokkal való főzés energiatakarékos és épp ezért akár környezetbarátnak is nevezhető.
Wok - egyszerű és nagyszerű >>>
Keleti vendég a konyhában: süss wokban! >>>