2010.10.21. 00:00
Hódít az új süti: itt a cobbler!
A tíz évvel ezelőtti muffin-láz után most újabb könnyen készíthető desszert kezdi uralni a háztartásoka: a cobbler.
Gyümölcs+tészta
A cobbler (ejtsd: kobler) egy tálban sült gyümölcsös pite, hasonlóan a crumble-hez vagy morzsasütihez itt is a gyümölcs kerül alulra, de itt nem tésztamorzsát szórunk a gyümölcsök tetejére, hanem könnyű tésztát kanalazunk rá, így sütjük meg. A kanalazott tészta kis halmokban sül meg, így nagyon mókás is a sütemény. És titokzatos - mivel nem tudni, mi rejlik a tésztahuplik alatt.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Cobbler, gyümölcs és tészta
[/caption]
Cobbler történelem
A cobbler története egészen a pionírokig nyúlik vissza. Az Amerikába kivándorolt európaiak a megváltozott életkörülményeik és szegényes hozzávalóik miatt kényszerültek az otthoni ételeiket és azoknak elkészítési módját átértelmezni. A hagyományosan kemencében készítendő pitéket például az úgynevezett holland sütőben (cobbler) próbálták meg elkészíteni, amit korábban a hajókon használtak. Ezek az edények annyira fontosak voltak a gyarmatosítók számára, hogy sokszor a végrendeletekbe is belefoglalták, kire hagyományozódik a családi edény. Az egészen a 19. század végéig használat vaslábos Utah állam hivatalos főzőedénye lett. A cobbler pedig - az edény jóvoltából - elterjedt egész Amerikában. Másik magyarázat lehet a kanállal halmozott tészta és a gömbölyű kövekkel lezárt holland sütőtál hasonlósága.
Továbbiak a sütőtálról, lehetséges alapanyagok és persze a recept is megtalálható cikkünkben >>>
Cobbler-receptek a Mindmegettén >>>