2010.10.19. 00:00
Petrezselyem-mánia
Legnépszerűbb zöldfűszerünk a petrezselyem, minden zöldségesnél kapható és rengeteg ételünk főszereplője.
Variációk petrezselyemre
Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.
Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Petrezselyem, sosem elég
[/caption]
A magyar kertek dísze
Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.
Hogy marad a legtovább friss? Mit készíthetünk belőle? Rengeteg érdekesség és recept cikkünkben >>>