Gasztronómia

2010.10.31. 00:00

Tárkony, a sárkánynövény

Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal. Kellemes, ánizsos illata új értelmet ad a húsos és a zöldséges fogásoknak egyaránt.

Mindmegette.hu

Íze, mint az ánizs

Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába. Hazánkba valószínűleg már a honfoglalók is magukkal hozták, de igazából a 16-17. századtól használt.
Európában napjainkban leggyakoribb a francia tárkony, de előfordul orosz, német tárkony is. Íze hasonlít az ánizshoz, kevésbé édes, inkább csípősnek lehetne nevezni. A levelek május végén, júniusban a legaromásabbak. Szárított állapotban sokat veszít aromájából, ha tehetjük, használjuk frissen.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Tárkony, íze, mint az ánizs
[/caption]

Mi köze Artemiszhez és a sárkányokhoz?

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

Mit gógyít a tárkony? Mire használjuk a konyhában? Hogy készítsünk tárkonyecetet? Cikkünkből kiderül >>>

Mindmegette.hu Tárkony, íze, mint az ánizs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva