Gasztronómia

2010.11.03. 00:00

Barangolás a boldog békeidők magyar receptjeiben

Mackós Miksa Húsmuskétás jóvoltából ismét útra kelünk, ezúttal úti célunk Szeged, vagy - ahogy ottani tájszólással nevezik - Szögöd, de nem a mai, hanem a tizenkilencedik századi Tisza-parti város, annak is jeles szülöttje, Rézi néni, a legendás főzőasszony munkájába pillantunk be.

Mindmegette.hu

Ételversek

Tömörkény István (jeles haspárti lévén) az alábbi dicsőítő szavakat jegyzi Rézi néni művéről: „Nem is ételek voltak azok, hanem költemények. Néha nehéz, súlyos alexandrinusok, máskor tréfás, játékos szerelmes versek”.
 
De mitől lett ekkora bestseller ez a 484 számozott oldalt tartalmazó, ezernél több ételkészítési utasítással ”büszkélkedő” szakácskönyv? Mai szemmel nézve feltehetően azért, mivel huszonegy „szakaszában” (fejezetében) gyakorlatilag felöleli a millenniumi magyar gasztronómia minden gyöngyszemét, levestől süteményig, fagylalttól az „ecetbe csinált gyümölcs és zöldség”-ig, ami ugye manapság savanyúságot jelent, sőt ezeken túl gyakorlati tanácsokat nyújt a húsok szeleteléséről, az ünnepi asztal megterítéséről, valamint komplett étlapokat is ajánl minden alkalomra.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Az igazi szegedi halászlé receptje
[/caption]

Halászlé először

Kultúr- és gasztronómiai történeti érdekesség, hogy a jeles mű nyolcadik szakaszában, a 161-162. oldalon, 507. receptként, először találjuk meg a halászlé receptjét.

A szegedi halpaprikás, a szarvasgombás lúdmáj és a többi finomság receptjéért kattintsatok cikkünkre >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva