Gasztronómia

2010.11.10. 00:00

Fagyasztási kisokos

Hajdanán az emberek azt ették, ami épp termett, tartósítani legfeljebb szárítással, füstöléssel, sózással tudtak.

Mindmegette.hu

Tartósítás akkor és most

A hűtve tárolás nem mai "találmány", mert nagymamáink, ük-ük-ük felmenőink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket.
 
A fagyasztás lényege, hogy az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különféle vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert a fény és az oxigén által is veszít értékéből. A gyorsfagyasztás milyenségét a hűtők csillag-számai jelzik.

Hogyan fagyasszuk a húsféléket?

Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyeljünk arra, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, vegyünk elő kettőt, mint egy nagyobbat, ami sok lesz.

Disznóöléskor a konyhakész csomagokat szortírozva tegyük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe.

A baromfikat - feldolgozásuk megtervezése szerint - szintén csomagolhatjuk egészben, darabolva pl. pörköltnek, vagy sütésre készen.

A halakat a lehető leggyorsabban, megtisztítva, a majdani feldolgozás szerint csomagoljuk /filézve, egybe, stb./. A húsfélék közül ez a legromlékonyabb.

A többi élelmiszer fagyasztásáról, az előkészítésről, a kiolvasztásról mindent megtudhatsz cikkünkben >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva