2010.11.26. 00:00
Gyors csodák: májas ételek
A máj felhasználására valóban széles a választék: levesek, főételek, pástétomok alapanyaga, de rétest is tölthetünk vele, vagy akár tortát is süthetünk belőle. Ráadásul nagyon gyorsan varázsolhatunk belőle finom ebédet vagy vacsorát, ami sokszor fontos szempont.
Nagyon értékes
A máj − legyen az libáé, csirkéé, borjúé, marháé, sertésé − a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de jelentős arányban van jelen. Tehát nagyon tápláló és tartalmas, mégis vigyázzunk vele! Hetente egynél többször ne együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünk egyharmadát fedezi! Koleszterintartalma is igen magas, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ezért is mérsékelt fogyasztása ajánlott.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Májas finomságok
[/caption]
Kinek ne?
Várandósoknak nem ajánlják a májfogyasztást: lisztéria-veszélyforrás (a lisztéria baktérium át tud jutni a méhlepényen, korai terhességnél vetélést is okozhat), és a túl sok A-vitamin sem jó a magzatnak. De több szakorvos arra int, hogy nem kell rémisztgetni a kismamákat, akik nyugodtan fogyasszanak májat, csak mértékkel. S ha már a babáknál tartunk: hozzátáplálás idején a 9-10 hónapos gyermekek főzelékébe friss májat heti egyszer keverhetünk.
Hogyan készítsük? Mivel fűszerezzük és mit igyunk hozzá? Cikkünkből kiderül...