2010.11.17. 00:00
Liba combja, liba mája…
Itt a Márton-nap, itt a bogyólé ünnepe, ami az újbort jelenti. Számomra az egyik legszebb lakmározás az év végi disznótoros hízás előtt.
Libamáj és újbor
Sütjük a libát és a libamájat, élvezzük az újbor zamatát. Nagyon divatos lett ez az ünnep, a csúcsborászatok indítják új boraikat, az éttermek legalább napi ajánlatukban megemlékeznek Szent. Mártonról, a rendes emberről, aki a koldusnak adta köpönyege felét, hogy ne fagyjon halálra. Persze a csúcséttermekben több fogásos menüt állítanak össze, a legjobb borokkal párosítva. Meghívnak egy neves borászt, aki bemutatja borait, a séf pedig elmondja, mi lesz a következő fogás. Egy ilyen szép estéért elkérnek akár 10-15 ezer forintot is.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Libamájas krumpligombóc
[/caption]
Libacomb
Ha libacombot sütök, rakok alá hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, narancsot, almát, kakukkfüvet és rozmaringot, sózom, borsozom, és jól nyakon öntöm bogyólével (újbor). Persze ne feledjük az aranyszabályt: egyet a kajába, egyet a szakácsba! Lefedem fóliával, és puhára párolom 160 fokon, majd a fóliát levéve szép pirosra sütöm. Párolt vöröskáposzta, krumpligombóc vagy -püré illik mellé.
Luxus gombóc
A libának legnemesebb része mégis csak a mája. Egyik kedvencem a libamájjal töltött krumpligombóc, amit én egyszerűen csak luxus gombócnak nevezek, már csak a szarvasgomba hiányzik róla. Ilyenkor már a legillatosabb darabokat szedik a szarvasgomba vadászok, a szezon egyébként januárig tart. Szóval aki halmozni szeretné az élvezeteket, az alábbi receptet tovább fokozhatja szarvasgombával…
A libamájjal töltött krumpligombóc receptjéért katt cikkünkre >>>
További libás receptek Zsolttól:
Narancsos-mustáros libaleves libatepertős maceszgombóccal >>>
További libás receptek a Mindmegettén >>>