Gasztronómia

2010.11.13. 00:00

Végy egy csomag leveles tésztát…

Mit is lehet kezdeni egy csomag leveles tésztával? Rengeteg mindent. A manapság kapható bolti leveles tészták némelyikével már tényleg finomságokat lehet készíteni. Nem szalonnásodik, hajlamos tisztességesen leválni a zsírpapírról - és még íze is van.

Mindmegette.hu

A hétköznapi főzést megkönnyítendő érdemes a hűtőben tartani egy adagot ebből a sokoldalú alapanyagból.

Uzsonnának valók

Ezek azok a tipikus partifalatok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen házibuliról vagy gyerekzsúrról sem. A variációk sora a végtelen. A legegyszerűbb, ha kitekerjük a tésztát, ujjnyi széles, hosszú csíkokra metéljük, megszórjuk kevés sajttal, esetleg fűszerrel, ezután a két végét óvatosan elcsavarjuk, és a született csavaros rudacskát sütőpapíros tepsire fektetjük. Bonyolítható a dolog egy kis párolt póréhagyma bevetésével vagy előre pirított baconszalagokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Leveles tésztás párnácskák
[/caption]

Töltve

De főzhetünk külön tölteléket is, és egy kevés kézügyességgel, kellő bátorsággal és egy villával felszerelkezve klassz kis tésztapárnákat gyárthatunk. Szinte bármilyen töltelékkel lehet próbálkozni. Az a lényeg, hogy ne legyen túl leveses a töltelék, mert akkor szétáztatja a tésztát, ami így élvezhetetlen és szalonnás lesz, és emellett még hajlamossá válik a töltelék kiengedésére is.

Húsevőknek

Húsos töltelékek közül a legkedveltebb talán a virsli, amit vagy teljesen beburkolnak ezzel a tésztával, vagy kecsesen körbetekerik vele. De virsli helyett érdemes kipróbálni kolbásszal vagy egy kis sült baconnel, de jól illik a tésztába egy kevés fasírtra emlékeztető húsmassza is. Ennek az ízesítésénél és az arányok eltalálásánál pedig a határ tényleg a csillagos ég. Mehet bele májpástétom, főtt csirkehús, magyarosra ízesített sertéshús, bármi.

Vegáknak

Ha viszont valami vegább dologra vágyunk, akkor ki lehet próbálni a spenótos vagy póréhagymás táskát, esetleg eljátszani a négysajtos tésztabatyu készítésével, illetve az egész tésztát vékony csíkokra metélni, kicsit megcsavargatni, elhabart tojással megkenni, és sóval, szezámmaggal megszórni. Úgy se rossz.

A spenótos és hagymás töltelék receptje, főétel és desszert ötletek cikkünkben >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva