Gasztronómia

2010.12.10. 00:00

Csicsóka, a szegények krumplija

Csókapityók? Földialma? Tótrépa? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, hogy még trágyázni, permetezni sem kell. Nő, mint a csicsóka!

Mindmegette.hu

Mi az a csicsóka?

Bár botanikailag a napraforgók rokona, formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Frissen salátába reszelve íze összetéveszthető akár a friss retekkel, karalábéval is. A csicsókagumók lehetnek egészen világos sárgák, de akár vörösesbarnák is, sőt lilás árnyalatú gumókat is termesztenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Csicsóka, pucolni kihívás
[/caption]

Csicsóka, az igénytelen

Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Elterjedését előmozdította, hogy nagyon igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, hazánkban főleg a homokos területeken terjedt el. Ha egyszer elültetjük, egyhamar nem szabadulunk tőle. Cserébe még télen is szüretelhetünk a csicsókából, amit érdemes azonnal felhasználni. A kerítésen kívülre is ültethetjük, sárga virágai ősszel még díszítenek is.

További tudnivalók, felhasználási lehetősége, receptek cikkünkben >>>

Mindmegette.hu Csicsóka, pucolni kihívás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva